Kanserli hastalarda hastalığa bağlı atıflar ve alternatif tedaviler
Attributions of cancer patients related to illness and alternative treatments
  1. Tez No: 224714
  2. Yazar: DENİZ TANKİŞİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞIN NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, atıf, alternatif tedaviler, depresyon, umutsuzluk, Canser, attribution, alternative treatments, depression, hopelessness
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalısma kanser hastalarının, hastalıklarına yönelik nedensel atıflarını ve atıfların alternatif tedavi arayıslarını etkileyip etkilemedigini arastırmak için planlanmıstır. Kanser hastalarında nedensel atıflarla ilgili çalısmalar daha önce de yapıldıgı halde, yapılan bu çalısmalarda alternatif tedavi kullanımı üzerindeki etkisi üzerinde durulmamıstır. Arastırmanın örneklemi 111 degisik kanser yerlesimli hastadan olusmustur. E.Ü. T. Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Klinigine Radyoterapi için gelen hastalara, Sosyodemografik Veri ve Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçegi, Beck Umutsuzluk Ölçegi ve Nedensel Atıflar Ölçegi uygulanmıstır. Hastaların % 70'inin kanser tanılarını bildikleri, tanısını bilen hastaların %77.3'ünün alternatif tedavi uyguladıgı, uyguladıkları tedavilerin bitkisel agırlıklı oldugu, hastaların hastalıklarına yaptıkları nedensel atıflarının dıssal atıflar oldugu bulunmustur. Çalısma sonunda, Atıf kuramına göre dıssal atıfta bulunan hastaların, uyum güçlügü, umutsuzluk ve depresyon yönünde olumsuz etkisi oldugu sonucuna varılmamıstır. Aksine yalnız tanılarını bilen hastalar içsel atıflarda bulunmuslar ve onların depresyon ve umutsuzluk puanları yüksek çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
This study was planned to examine the causal attributions of cancer patients about their illness and to examine whether the causal attributions effect the search for alternative therapies. The effect of causal attributions on alternative therapies were not emphasized in the previous studies on causal attributions. The sample of the study consisted of 111 cancer patients with different locations. Patients applying to Ege University Hospital Radiation Oncology Clinic were assessed with a sociodemographic form, Beck Depression Inventory, Beck Hopelessness Inventory and Casual Attributions Scale. The results of the study indicated that 70% of the patients knew their cancer diagnosis, 77.3% of the patients among this group used alternative therapies, predominantly herbal therapies. The causal attributions to their illnesses were externalized. Another result of the study was, external attributions did not show any impact on problems in adaptation, hopelessness and depression for patients in accordance with attribution theory. On the contrary, the patients who knew their diagnosis had internal attributions and their depression and hopelessness scores found to be high.