Preeklampside serum sialik asit seviyesi ile sialik asit asetil esteraz gen varyasyonunun değerlendirilmesi
Assesment of serum sialic acid level and sialic acid acetyl esterase gene variation in preeclampsia
- Tez No: 224903
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN BALAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Genetics, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Sialik asit, Sialik asit asetil esteraz gen varyasyonu, Preeclampsia, Sialic acid, Sialic acid acetyl esterase gene variation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Preeklampsi (PE) gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli maternal ve perinatal morbidite ve mortalite nedenlerinden birisidir. Henüz etyopatogenezi tam aydınlatılamamıştır ve tanısında spesifik bir belirteç yoktur. Bu çalışmanın amacı preeklampside serum sialik asit (SA) seviyesi ile sialik asit asetil esteraz (SİAE) gen varyasyonunun hastalığın patogenezi ve şiddeti ile olan ilişkisini saptamaktır.Bu çalışma Ocak 2008 ile Haziran 2008 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'ne başvuran, 57 preeklamptik gebe ile herhangi bir medikal problemi olmayan 50 kontrol gebe ile yapılmıştır.Yaş ve gebelik haftası açısından benzer olan hastalarda serum SA seviyeleri preeklamptik grupta kontrol grubuna göre anlamlı yüksek olarak bulunmuştur. SİAE gen varyasyonu oranı PE'de kontrol gruba göre anlamlı yüksek olarak bulunmuştur. SİAE gen varyasyonu olanlarda proteinüri ve diastolik kan basıncının anlamlı oranda yüksek olduğu saptanmıştır.Bu çalışmada preeklampside serum SA seviyesinin arttığı ve SİAE gen varyasyonunun PE gelişme riskini 10.4 kat artırdığını saptadık. Bu bulguların yapılacak daha geniş serili çalışmalarla desteklenmesi ile PE'nin erken gebelik haftalarında önceden belirlenebilecek bir belirtecinin olmasını sağlayabilmesi açısından önemlidir. Böylece serum SA seviyesine bakılarak 1.trimesterda hatta prekonsepsiyonel dönemde genetik analiz yapılarak preeklampsi gelişebilecek hastaları tanıma ve önlem alma, maternal ve fetal komplikasyonları azaltma imkanı oluşacaktır.
Özet (Çeviri)
Preeclampsia is a disease of one of the most important cause of maternal and perinatal mortality and morbidity in developing and developed countries. Its etiopathogenesis hasn?t been understood clearly yet and no specific marker in its diagnosis has been found. The aim of this study is to determine the relationship of serum sialic acid (SA) level and sialic acid acetyl esterase (SIAE) gene variation in pathogenesis and severity of preeclampsia.This study was performed with 57 preeclamptic pregnant women and 50 pregnant women having no medical problems who has admitted to the Obstetrics and Gynecology Clinic of Gaziantep University Medical Faculty between January 2008 and June 2008.Serum SA levels in preeclamptics were statistically higher than control group in patients with similar age and gestational weeks. SIAE gene variation ratio in preeclampsia was statistically higher than control group. Patients with SIAE gene variation had significantly higher proteinuria and diastolic blood pressure.In this study, we found higher serum SA levels in preeclampsia and increased preeclampsia risk 10.4 times by SIAE gene variation. These are important evidences for using serum SA and SIAE gene variation as a marker of preeclampsia when supported by further researches. Thus, there would be a chance of diagnosing and preventing preeclampsia and reducing maternal and fetal complications by measuring serum sialic acid level in 1.trimester furthermore by analysing SIAE gene in preconceptional period.