Endometriyal karsinomlarda MMP-2, Survivin, PTEN ekspresyonlarının araştırılması
Evaluation of MMP-2, Survivin and PTEN expressions in endometrial carcinomas
  1. Tez No: 224920
  2. Yazar: LEMAN EVREN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL KOYUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriyal karsinom, prognoz, sağkalım, PTEN, survivin, MMP-2, Endometrial carcinoma, prognosis, survival rate, PTEN, survivin, MMP-2
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç ve hipotez: Bu çalışmada, endometrioid ve nonendometriod adenokarsinomlarda MMP-2, survivin ve PTEN ekspresyonlarının prognostik faktörler, lokal vajinal nüks ve 5 yıllık hastalıksız sağkalım ile ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 1984-2006 yılları arasında, endometriyum karsinomu nedeniyle radikal operasyon uygulanmış veya tanısal amaçlı fraksiyone küretaj yapılmış 95 olguya ait biyopsilere immünohistokimyasal yöntemle MMP-2, survivin ve PTEN uygulanmıştır. Bu antikorların ekspresyonlarının tümörün evresi ve histolojik/nükleer derece, 5 yıllık hastalıksız sağkalımla olan ilişkisi araştırılmıştır.Bulgular: Endometrial karsinomlu olguların 21(%22.1)'i Tip 2 endometrial karsinom iken, 74(%77.9)'ü Tip1 endometrial karsinomdu. Bu çalışmada olguların ortalama yaşı 61 ( medyan yaş 61) idi. Olguların %76.8'i evre 1, geri kalanı evre 2 ve 3 idi. MMP-2 sitoplazmik immünoreaktivitesinin tümörün evresi, histolojik ve nükleer derecesi ile istatistiksel anlamlı ilişki saptanmamıştır. Survivinin nükleer boyanma ile nükleer derece arasında istatistiksel anlamlı ilişki bulunmuştur. Survivinin, sitoplazmik boyanma ile nükleer/histolojik derece arasında ilişki saptanmamıştır. PTEN'in ileri evre tümörlerde, daha az oranda eksprese edildiği saptanmıştır. MMP-2, survivin ve PTEN ile 5 yıllık hastalıksız ve genel sağkalım, lokal vajinal cuff nüksü arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır.Sonuç: Çalışmamızda, endometriyum karsinomlarında immünhistokimyasal olarak uygulanan survivin, MMP-2 ve PTEN'in genel ve hastalıksız sağkalımla ilişkisi bulunmaması nedeniyle, rutin uygulamada kullanımları tartışmalıdır.Bu bulgular ışığında, geniş serilerde, uzun dönem takipleri olan olgularda, farklı prognostik faktörlerin ele alındığı çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim and hypothesis: In this study, both in endometrioid and non-endometriod adenocarcinomas, we aimed to search for the relation of expression of MMP-2, survivin, PTEN with the prognostic factors recurrence of vagen cuff disease free 5-year survival.Method: In 9 Eylul University Hospital, between years of 1984 - 2006, biopsies of 95 cases who had underwent either a radical operation for endometrial carcinoma or a curettage for diagnostic purpose were investigated for the expression of MMP-2, survivin, PTEN. The expression results of these antibodies were evaluated for their relation with the stage, histological/nuclear grade and disease free 5-year survival.Results: 21 (22.1%) of the cases with endometrial carcinoma had type 2 endometrial carcinoma, 74 (77.9 %) of them had type 1 endometrial carcinoma. In the present study, the mean age of the cases is 61 (median age is 70.0 -+10.3). The 76.8% of the cases are stage 1, the rest of them are stage 2 and 3. We couldn?t find a significant relationship between the cytoplasmic immunoreactivity of the MMP-2 and the stage, histological, nuclear grade of the tumor. In our study a significant relation is found between the nuclear expression of survivin and the nuclear, histological grade. Survivin is determined to be expressed in a higher ratio in endometriod adenocarcinomas, than the nonendometrioid adenocarcinomas. It is found that PTEN expression in advanced stage tumors is low. MMP-2, survivin and PTEN determined to have no relationship with 5-year disease free survival, overall survival and with recurrence of vagen cuff.Conclusion: In this study use of survivin, MMP-2 and PTEN in endometrium carcinomas determined to have no relationship with 5-year disease free survival, overall survival and with recurrence of vagen cuff, so their usage in routine is controversial. Therefore studies should be done evaluating different prognostic factors in large series with long term follow-up.