Yürüyüş ve pilatesin orta yaştaki kadınlarda vücut kompozisyonuna etkisi
The effect of walking and pilates on body composition for middle aged women
- Tez No: 224930
- Danışmanlar: PROF. OSMAN AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yürüyüş, Pilates, Beden Kütle İndeksi, Vücut Yağ Oranı, Aerobik Güç, Walking, pilates, the index of body weight, the body fat rates aerobical power
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Hareketsiz bir yaşamın neden olduğu hastalıkları önlemek ve yavaşlatmak egzersizin önemli amaçlarındandır. Yetişkinlerde en yaygın fiziksel aktivite yürüyüştür. Günümüzde pilates egzersizleri de giderek yaygınlık kazanmaktadır. Yürüyüşün vücut kompozisyonuna etkileri bilinmekle pilatesin vücut kompozisyonuna etkileri ile ilgili çalışmalar çok sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı yürüyüş ve pilatesin orta yaştaki kadınlarda vücut kompozisyonuna etkisini araştırmaktır.Gereç ve Yöntemler: Yaşları 30 ? 45 arasında değişen, menapoza girmemiş 28 bayan gönüllü olarak çalışmaya katılmıştır. Çalışmada üç grup oluşturulmuştur: Kontrol grubu (n=9), 10000 adım grubu (n=11), pilates grubu (n=8). Çalışma sekiz hafta sürmüştür. Tüm katılımcıların günlük adım sayıları pedometreler ile kaydedilmiştir. 10000 adım grubundaki katılımcılar her gün 10000 adım atmaları için teşvik edilmişlerdir. Pilates grubuna haftada iki gün birer saat pilates egzersizleri yaptırılmıştır. Çalışmanın başı, ortası ve sonunda ağırlık, beden kütle indeksi, vücut yağ oranı, bel çevresi, kalça çevresi, esneklik, nabız, sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, cooper testi ile aerobik güç ölçümleri yapılmıştır.Bulgular: Bu çalışmada 10000 adım yürüyen ya da pilates yapan katılımcıların ağırlık, beden kütle indeksi, vücut yağ oranı, bel çevresi ve kalça çevresi değerlerinde anlamlı düşüşler saptanmış, esneklikleri artmış bulunmuştur. Yürüyüş grubunda dinlenim nabzı azalmış ve aerobik güç artmış bulunmuştur, pilates grubunda bu değişiklikler saptanmamıştır. Sistolik ve diyastolik kan basınçları hiçbir grupta değişmemiştir.Sonuç: Vücut kompozisyonunda iyileşmeyi hedefleyen katılımcılara her iki tür egzersiz de önerilebilir. Ancak yürüyüş hem daha kolay yapılabilir olması, hem de aerobik gücü artırması nedeniyle pilatese göre daha üstün kabul edilebilir. Bu çalışma çok küçük bir grupta yapıldığından daha büyük gruplarda, konunun diğer yönlerini de inceleyen araştırmalar planlanabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose. One of the aim of physical exercising is to prevent the illness of sedantery lifestyle. Among the adults, the most common physical activity is walking. Nowadays the pilates exercises also became in common day by day. The effects of walking on body composition is a thing that is known, but the studies which are related with the effects of pilates on body composition is limited. The aim of this study is to research the effects of pilates and walking in middle aged women on their body compositions.Methods and Materials: The twenty-eight women who are not in menopause and between the age of thirty, fourty-five participated in the study as volunteers. The three different groups joined the study. The group of control (n=9), 10000 group of steps (n=11), group of pilates (n=8). The study lasted eight weeks. The daily numbers of steps of all the participaters were recorded by pedometers. The ten-thousand steps group of participaters were encouraged to success the exercise. The pilates exercises were made for the pilates group which lasted are hour and two days in a week ın the beginning, middle and at the end of the study, some measurements were made on such as body weight index, body fat rate, hip, waist, flexibility, pulse, sistolic pressure of blood, diastolic pressure of blood, Cooper test aerobical power tests.Findings: In this study, on the participaters who practised pilates and they walked 10000 steps, the considerable reduces were noted in their weight, body fat rates, waist and hip and also their flexibility was raised. In walking group participaters their pulses were decreased and their aerobical power was raised, but in pilates group, these changes were not seen. On the other hand the sistolic and diastolic blood pressures did not change is any group.Result: Both kinds of exercises could be adviced to the participaters who want to be beter on body composition but walking could be suggested more than pilates because of it is being easier and increasing the aerobical power. As a result this study was made on such a small group that it could be planned to make this study in bigger groups to search the subject in details.