Deneysel vazektominin farklı süreler sonrasında erişkin sıçan testisinde oluşturduğu morfolojik değişikliklerin stereolojik yöntemlerle incelenmesi
A stereological analysis on the morphological changes of experimental vasectomy in adult rat testes
- Tez No: 225227
- Danışmanlar: PROF. DR. VAROL ŞAHİNTÜRK, YRD. DOÇ. DR. ÜNAL USLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: stereoloji, vazektomi, testis, sıçan, stereology, vazectomy, testes, rat
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Vazektomi, spermatogenezin durmasına ve seminifer tübüllerin dejenerasyona sebep olduğundan tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bir korunma yöntemidir. Bu çalışmadaki amaç, erişkin Wistar Albino sıçanlarda testis yapılarını oluşturan germ ve destek hücrelerinin sayısını ve diğer morfometrik özelliklerini ortaya koyarak deneysel unilateral vazektominin etkilerini açıklamaktadır.Erkek 8 haftalık Wistar Albino sıçanlara 1, 12 ve 24 hafta ve bunların kontrolleri olmak üzere üç grup halinde unilateral vazektomi yapılmıştır. Hayvanların testisleri ışık mikroskobik ve morfometrik incelenmeler için perfüzyon ile alındı. Tarafsız ve etkin stereolojik araçlar ve stereolojik yöntemler kullanıldı. Optik disektör, destek hücreleri ve germ hücrelerinin toplam sayısını hesaplamada kullanıldı. Cavalieri yöntemiyle testisin toplam hacim ve hacim oranları hesaplandı.Seminifer epitelin bütün hücrelerinin sayı ve yoğunlukları 24. haftalık vazektomi grubunda önemli derecede azalmıştır. Vazektominin ilk etkilenen spermatidlerin sayı ve yoğunlukları tüm vazektomi gruplarında azalalmıştır. 1 ve 12.haftalarda destek hücreleri ve spermatogonyumların toplam sayılarında değişiklik olmamıştır. Testisin tüm hacmi bütün vazektomi gruplarında azalmış olmasına rağmen interstisyum hacmi değişmedi. 12 ve 24. haftalarda İnterstisyumun hacim oranının artmasına rağmen adlüminal ve bazal kompartımanların hacim oranları azaldı. Lümenlerin genişlemesi interstisyumun artmasına pareleldir. Ayrıca ilk vasektomi grubunun başlangıcından itibaren testislerdeki bazal membranlar kalınlaştı. İnterstisyel alanda mononükleer hücre infiltrasyonu ve damarlanma artışı da 12. ve 24. haftadan itibaren artmıştır.Bulgularımız ışığında, 1 ve 12. haftalarda etkili olan telafi mekanizmasının 24 haftada yetersiz kaldığı ileri sürülebilir. Biz 12. haftadan sonra interstisyum ve bazal membrandaki artışın, testisdeki hücrelerin etkileşimini bozduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Vasectomy is a contraceptive method widely used around the globe, causing degeneration of seminiferous tubules, and interruption of spermatogenesis. This study was performed to determine the effects of experimental unilateral vasectomy on germ cell and supporting cell counts, along with other morphometric characteristics of testicular structures in adult Wistar Albino rats.Normal male Wistar Albino rats, aged 8 weeks, were subjected to unilateral vasectomy in three groups of 1, 12, 24 weeks and their control. Testes of animals were perfused for light microscopic and morphometric investigations. Unbiased and efficient stereological tools and stereological methods were used. An Optical dissector was used for counting the total number of supporting and germ cells. Total volumes and volume fraction of testes were estimated with the Cavalieri principle.Number and numerical density of all cells of the seminifer epithelium decreased significantly in 24-week vasectomy group. Number and numerical density of spermatid is decreased in all of the vasectomy groups which. Total number of supporting cells and spermatogonium did not change 1 and 12 weeks. Although total volume of testes decreased in all of the vasectomy groups, volume of interstitial tissue did not change. Relative volume of adluminal and basal compartments decreased in 12 and 24 week groups, in spite of the increased ratio of interstitial tissue volume. The expansion of the lumen has been parallel to the increase in interstitial tissue. Furthermore, the basal membranes were thickened in testes starting with the first vasectomy group. Increased mononuclear cell infiltration and vascularization were also observed in the interstitial space following 12 and 24 weeks.Implications: Our data suggest that the compensation mechanism that are effective in 1 and 12 weeks fails in 24 weeks. We believe that the increase in the interstitial tissue and basement membrane damage cell interaction in testes starting after 12 weeks.