Eskişehir Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi sağlık çalşanlarının HBV, HCV ve HIV konusunda bilgi ve korunmaya yönelik uygulamaları
Eskişehir Delivery and Child Diseases Hospital in the healthcare workers? knowledge of protective precautions against infectious diseases such as HBV, HCV and HIV
  1. Tez No: 225226
  2. Yazar: ÖZLEM DEMET SAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi düzeyi, sağlık çalışanı, temas, kan ve vücut sıvılarıyla bulaşan hastalıklar, knowledge level, health care workers, come into contact with blood and body fluids
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Sağlık çalışanları günlük faaliyetleri sırasında hastaların kan ve vücut sıvılarıyla temas etmekte ve kan yoluyla bulaşan hastalıklar açısından yüksek risk taşımaktadır.Amaç: Bu çalışma sağlık çalışanlarının HBV, HCV ve HIV konusunda bilgi ve korunmaya yönelik uygulamalarını saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın kapsamını: Eskişehir Doğum ve Çocuk Hastalıkları hastanesinde görev yapan 48 hekim, 171 hemşire/ebe/ sağlık memuru, 20 laboratuar teknisyeni ve 11 anestezi teknisyeni olmak üzere 250 sağlık çalışanı oluşturmuştur.Yöntem: Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu Ekim 2007-Aralık 2007 tarihleri arasında yüz yüze anket uygulaması şeklinde uygulanmıştır. Verilerin analizi SPSS 13,0 paket programında yapılmıştır.Bulgular: Araştırma grubunun bilgi düzeyi değerlendirildiğinde hekimlerin güncel bilgi düzeylerinin diğer meslek gruplarına göre yüksek olduğu; genel bilgi düzeyinin ise tüm meslek gruplarında yeterli olduğu saptanmıştır. Sağlık çalışanlarının % 84'ü çalışılan süre içerisinde delici-kesici alet yaralanması yaşamıştır. Cerrahi servislerde yaralanma (% 96,8) diğer servislerden fazla bulunmuştur. Sağlık çalışanlarının % 73,6'sı el yıkamaya, % 72'si eldiven kullanmaya uyum göstermiştir. Göz, yüz ve vücuda kan veya vücut sıvıları sıçrama ihtimali olduğu durumlarda, % 39,2'sinin gözlük, % 64'ünün maske ve % 65,6'sının önlük kullandıkları saptanmıştır. Sağlık çalışanlarının % 59,2'si işlem sonrası iğneyi kılıfına geçirmediklerini, % 67,2'si iğneyi enjektörden ayırmadıklarını ve % 93,6'sı işlem sonrası iğne, bistüri vb malzemeleri delinmeye dirençli özel kutulara attıklarını ifade etmişlerdir.Sonuç: Tüm sağlık çalışanlarının, infeksiyon hastalıklarından korunmak için bağışıklama ve evrensel önlemlere uyması gerekmektedir. Uyumsuzluk varsa nedeni araştırılmalı ve asıl neden çözülmelidir.
Özet (Çeviri)
Healthcare workers regularly come into contact with patients? blood and body fluids, and thus are at risk of contracting infectious diseases.Purpose: This research is carried out in order to determine the healthcare workers? knowledge of protective precautions against infectious diseases such as HBV, HCV and HIV, and the level of application of these protective precautions.Scope of the research: 250 medical personel including 48 doctors, 171 nurses/midwives/health officers, 20 laboratory technicians and 11 anesthetic technicians working in Eskişehir Delivery and Child diseases Hospital participated in this research study.Materials and methods: In this research study, a questionnaire, developed by the researcher, was given to the participants in face to face meetings between October 2007 and December 2007. The data analysis was performed using the SPSS 13.0 software programmeFindings: When the level of knowledge of the research groups is compared and evaluated, it is seen that the daily knowledge level of doctors is higher than the other working groups, although the general level of knowledge is adequate in all the working groups. 84% of the healthcare workers have had some injuries while using cutting/piercing tools during their working hours. As well, there are 96.8% more injuries in surgery services than in other services. With regards to following precautionary procedures, 73.6% of the medical personnel obeyed the hand-washing rule and 72% of them obeyed the use-of-gloves rule. Where there is the possibility of spurting blood and body fluids contacting the eyes, face or the body, it is found that 39.2% of the medical personnel use glasses, 64% use masks and 65.6 wear aprons. 59.2% of the medical personnel advised they don?t take the needle off the injector and 93.6% said they throw things such as needles, bistouries, etc into special puncture resistant boxes.Conclusion: All healthcare workers need to follow the immunization and universal precaution procedures so as to be protected from infectious diseases. If there is a lack of harmony about this issue, the reasons behind it should be researched and resolutions found.