Postmenopozal osteoporozlu hastalarda meme ve endometrıumun ultrasonografik olarak değerlendirilmesi
The evaluation of the breast and endometrium of postmenopausal osteoporotic patients by ultrasonography
- Tez No: 225281
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAMDİ KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Menopoz, osteoporoz, meme, endometriyum, ultrasonografi, Menopause, osteoporosis, breast, endometrium, ultrasonography
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran tedavi alan postmenopozal osteoporozlu kadınların takipleri sürecinde meme ve endometriyumdaki değişimlerin USG (ultrasonografi) ile incelenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmamıza Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniğine 01 Ocak 2006 - 31 Aralık 2007 tarihleri arasında başvuran postmenopozal dönemde osteoporoz veya osteopenisi bulunan 72 kadından takip sürecini tamamlayan 31 hasta alındı. Çalışmada, açık ve kapalı uçlu sorular ile hazırlanmış anket kullanıldı. Hastalara Kadın Doğum ve Fizik tedavi uzmanlarının görüşleri doğrultusunda tedavi başlandı. İlk taramadan 12 ay sonra olguların yeniden değerlendirilerek, hastalarda kemik mineral yoğunlukları (KMY)'ndaki değişimler DEXA ile, endometriyum ve meme dokusundaki değişiklikler ise ultrasonografi ile değerlendirildi. Ayrıca mammografi ve meme ultrasonografi sonuçları karşılaştırıldı.Bulgular: Otuz bir hastanın beşi (%16) HRT (hormon replasman tedavisi), dokuzu (%29) RLX (raloksifen), 17'si (%55) TİB (tibolon) aldı. Hastaların yaş ortalamaları 54.7±8.1; ortalama menopoz yaşları 44.2±6.0'dır. Çalışmamızda tedavi öncesi ve sonrasında EK (endometrium kalınlığı)'da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Tedavi öncesi ve sonrası L2-4 T skorundaki değişiklikler üç tedavi grubunda da istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.001). Tedavi öncesi ve sonrasında gruplar arasında yapılan mammografi ve meme ultrasonografi sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p=0.307).Sonuç: Her üç osteoporoz tedavisiyle de KMY'nda istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler görülmüş, EK'nda farklılık saptanmamıştır. Mammografi ve USG sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı değişiklik bulamamış olmamız bize meme kanseri taraması için mammografi ilk tercih olsada geniş toplum taramalarında öncelikle USG kullanımının daha maliyet-etkin ve pratik olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to investigate breast and endometrium ultrasonographic changes of postmenopausal women during osteoporosis treatment who applied to Outpatient Clinic of Family Medicine of Dicle University Medical Faculty.Methods: Of 72 osteoporotic or osteopenic postmenopausal women who applied to Outpatient Clinic of Family Medicine of Dicle University Medical Faculty between 01 January 2006 and 31 December 2007, 31 patient those completed follow-up interval were included to the study. In this study, the questionnaire prepared with opened and closed pointed questions was used. The treatment were given to the patietns in the view of gynecology and physical rehabilition specialities. After 12 months of first determination, the patients underwent DEXA for bone mineral density (BMD) changes and ultrasonography for either endometrial or breast tissue differences. Moreover the results of mammography and breast ultrasonography were compared.Resulsts: Of 31 patients, five (16%) took HRT (hormone replacement therapy), nine (29%) took RLX (raloxifen) and 17 (55%) took TIB (tibolon). Mean age of the patients was 54.7±8.1 and mean menopause age was 44.2±6.0. In this study, before and after the treatment, statistically meaningfull differences among the endometrial thicknesses were not found (p>0.05), but changes of L2-4 T score values were statistically significant for all three groups (p=0.001). However the results of mammography and ultrasonography between the groups before and after the treatment were not statistically meaningfull (p=0.307).Conclusion: These three treatment showed statistically significant improvement in BMD and insignificant differences in EK. Insignificant statistical results between mammography and ultrasonography in our study are thought us that although mammography is the first choice of scanning in breast cancer, usage ultrasonography primarily during wideness public surveys can be practical and cost-effective.