Gürültü stresinin indüklediği oksidatif değişikliklerin araştırılması
Investigation of oxidative changes induced by noise stress
- Tez No: 225305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN MOLLAOĞLU, YRD. DOÇ. DR. REHA DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Gürültü, oksidatif stres, malondialdehit, nitrik oksit, glutatyon peroksidaz, Noise, oxidative stress, malondialdehyde, nitric oxide, glutathione peroxidase
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Ses katı, sıvı yada gaz bir ortamdan geçen, kulakla işitilebilen 20 ila 20.000 Hz frekansındaki titreşimlerdir. Gürültü rahatsız edici, istenmeyen ses olarak tanımlanır. Bu çalışmada, gürültünün sıçan serumundaki oksidatif stres parametreleri üzerine etkisinin araştırılması amaçlandıÇalışmada Sprague-Dawley cinsi 20 erkek sıçan kullanıldı. Deney grubu (n=10) 20 gün süreyle gürültüye maruz bırakıldı. Kontrol gurubu (n=10), gürültü uygulanmaksızın aynı deney düzeneğinde eşit süre bekletildi. Deney öncesinde ve bitiminde sıçanların kanı alınarak serumları ayrıldı. Serumda malondialdehit (MDA) ve nitrik oksit (NO) düzeyleri ile glutatyon peroksidaz (GSH-Px) enzim aktiviteleri ölçüldüGürültü uygulanan grupta deney bitiminde, öncesine göre MDA ve NO düzeyleri ile GSH-Px enzim aktiviteleri anlamlı düzeyde artış gösterdi. Kontrol grubunda ise deney öncesi ve sonrasında herhangi bir anlamlı fark bulunmadı.Çalışmamızda gürültü uygulaması sonucunda lipid peroksidasyonunun göstergesi olan MDA düzeyinin artması, oksidatif stres oluştuğunu göstermektedir. Ayrıca çalışmamızda NO düzeyleri ile GSH-Px aktivitesi de gürültü uygulaması ile artmıştır. Sonuç olarak gürültü uygulaması ile oluşan oksidatif stres, başta lipid peroksidasyonu olmak üzere hücre düzeyinde çeşitli hasarlara neden olabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Sound which is transmitted through a solid, liquid, or gas materiel is a vibration whose frequencies are at 20 to 20.000 Hz and can be detected by ears. Noise is described as disturbing and unwanted sound. In this study, it was aimed to investigate the effect of noise on oxidative stress parameters in rat sera.Twenty male Sprague-Dawley rats were used in this study. Experimental group (n=10) was exposed to noise for 20 days. Control group (n=10) was hold in the same experimental conditions without any noise exposure for the same duration. Blood samples of rats were collected prior to and at the end of the experiment and its sera were separated. Malondialdehyde (MDA), nitric oxide (NO) levels and glutathione peroxidase (GSH-Px) activity were measured in rat seraMDA and NO levels and GSH-Px activities were found to be increased significantly at the end of experiment in noise group. No parameters were significantly different between prior to and at the end of experiment in control group.In this study, elevation of MDA level, an indicator of lipid peroxidation, by noise exposure indicates that there is oxidative stress in noise group. Also NO levels and GSH-Px activities were increased by noise exposure in noise group. We suggest that oxidative stress caused by noise exposure may lead to various degrees of damages in the cells such as mainly lipid peroxidation.