İntraperitoneal Melatonin enjeksiyonu ve Pinealektomi'nin deneysel akut pankreatit modeline etkinliğinin araştırılması
Researching the efficency of intraperitoneally injected Melatonin and Pinealectomy in experimental model of acute pancreatitis
  1. Tez No: 225315
  2. Yazar: KAHRAMAN DİNLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAVİT ÇÖL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Pankreatit, Melatonin, Deneysel Çalışma, Acute Pancreatitis, Melatonin, Experimental Study
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Akut pankreatit; acil cerrahi hastalıklar içerisinde yüksek morbidite ve mortalite ile seyreden, pankreas dokusunun biliyer nedenlere ve diğer etkenlere bağlı olarak inflamasyon, enfeksiyon ve bir dizi fizyopatolojik olay sonucu hasara uğramasıyla karakterize, ciddi bir hastalıktır.Akut pankreatitdeki karmaşık fizyopatolojik olayların seyrini, endokrinolojik, enzimatik, biyokimyasal ve histopatolojik değişiklikleri ortaya koyabilmek için çok sayıda klinik ve deneysel araştırma yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucu hastalığın fizyopatolojisi ve kliniğinde etkin rol oynayan hücresel düzeydeki değişiklikler ve birçok reaksiyonun mekanizması büyük ölçüde açığa çıkmıştır. Ancak bu konuda bilinmeyen mekanizmaların çokluğu nedeniyle pankreas ve pankreatikobiliyer sistem fonksiyonları ve hastalıkları günümüzde yinede deneysel araştırmalara ve ileri tekniklerle incelenmeye açık bir alan olma özelliğini korumaktadır.Bu çalışmada deneysel olarak obstruktif pankreatit modeli oluşturulan ratlarda, kandaki melatonin düzeyinin azaltılması veya arttırılmasının pankreas dokusunda gelişen fizyopatolojik olayların üzerine etkisi, histopatolojik ve biyokimyasal olarak hangi değişikliklere neden olduğunu ortaya koymayı amaçlanmıştır. Bu amaçla, akut pankreatit oluşturulmuş ratlarda pinealektomi ile endojen melatonin kaynağını ortadan kaldırarak ve ekzojen melatonin enjeksiyonu ile farklı kan melatonin düzeyleri oluşturuldu. Melatonin düzeyleri farklı olan akut pankreatitli deneklerde pankreas dokusunda polimorf nükleer lökosit infiltrasyonu, dokuda ödem, dokuda hemoraji, asiner hücrelerde dejenerasyon ve apoptozis gibi histopatolojik parametrelerdeki değişiklikler, biyokimyasal olarak serumda aspartat transaminaz (AST), alanin transferaz (ALT), amilaz, laktat dehidrogenaz (LDH) ve bilirubin değerleri ile dokuda malonildialdehid (MDA), glutatyon (GSH) ve superoksid dismutaz (SOD) düzeyleri incelendi. Bu parametreler yönünden gruplar arasındaki farklı bulgular değerlendirilerek melatoninin akut pankreatitte etkileri yorumlandı.Pinealektomili veya pinealektomisiz akut pankreatitli deneklerde 20 mg/ml melatonin solusyonundan 0,1 ml intraperitoneal enjeksiyonunun; pankreasta polimorf nükleer hücre infiltrasyonu, ödem, hemoraji ve asiner hücre nekrozunu, apoptotik hücre sayısını azalttığı, AST, Amilaz, LDH ve Bilirubin değerlerinde düşme sağladığı ve dokuda MDA düzeyini azalttığı tespit edilmiştir.Sonuç olarak bu çalışmada; ekzojen melatonin verilmesinin, akut pankreatitli deneklerde hastalığın fizyopatolojisinde önemli rol oynadığı bilinen lipid peroksidasyon ürünleri ve serbest oksijen radikallerinden MDA düzeyini azaltmak, AST, Amilaz, LDH ve Bilirubin düzeylerini düşürmek suretiyle oksidatif hasarı azaltarak dokuda inflamatuar reaksiyonlarda kısmen iyileşmeye yardımcı olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The acute pancreatitis is a serious illness that progresses with high morbidity and mortality with damaging of pancreas tissue due to biliary causes as a result of inflamation, infection and serially physiopathological event, among emergency surgical diseases.A lot of clinical and experimental researches are made to explain this complex physiopathological event and to introduce endocrinologic, enzymatic, biochemical and histopathological changes. In consequence of these studies, the changes in the cellular level that performs in the physiopathological and clinical lots of mechanism of reaction are explained. However, due to unknown mechanism about this subject, pancreas and pancreaticobiliary system functions and diseases, are still open to observation with experimental researches and progressed techniques.In this study, we purposed to introduce decrease or increase in the level of melatonin in blood of experimental model of obstructive pancreatitis on rats, or the effects on the physiopathological events of pancreatitis which changes are caused histopathological and biochemical in pancreas tissue. With this purpose, the rats with acute pancreatitis whose blood melatonin level are different are occured by applying pinealectomy in order to remove endogenous melatonin source or by using exogenous melatonin injection. Acute pancreatitis subjects (rats) whose melatonin levels are different, histopathological changes in white blood cell infiltration, edema and haemorrhage in tissue, degeneration of acinar cells and apoptosis are observed. Besides, biochemically aspartate transaminase (AST), alanin transferase (ALT), amylase, lactat dehydrogenase (LDH) and bilirubin values with malonyldialdehyde in tissue (MDA), glutathione (GSH) and superoxide dismutase (SOD) levels are observed. According to this parameters, differences between the groups are considered and its effects on melatonin acute pancreatitis are explicated.In the subjects which have acute pancreatitis with pinealectomy or without pinealectomy who are intraperitoneally injected 0,1 ml melatonin (20 mg/ml), decreases in polimorf nuclear leukocytes infiltration, edema, haemorrhage and acinar cell necrosis, apoptotic cell number are observed. Besides, decrease in the values of AST, Amylase, LDH, Bilirubin and MDA level of tissue are determined.As a result, in this study, it is concluded that exogenous melatonin injection on acute pancreatitis have an important role on lipid peroxidation products and free oxygen radicals causes inflamatory reaction in tissue and helps to healing by decreasing oxidative injuries and reducing levels of MDA, AST, Amylase, LDH and Bilirubin.