Çocukluk Çağında Metabolik Sendrom ve Risk Faktörleri ile Beslenme Örüntüsü Arasındaki ilişkinin Değerlendirilmesi Üzerine Bir Çalışma
The Relationship Between Risk Factors of Metabolic Syndrome in Childhood and Nutrition Patterns
- Tez No: 225594
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ YÜCECAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nutrition and Dietetics, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Metabolik sendrom, beslenme örüntüsü, insülin direnci, obezite, Metabolic syndrome, nutrition pattern, insulin resistance, obesity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Günümüzde çocukluk çağında obezite ve yarattığı metabolik sendrom (MS) prevalansı dramatik bir şekilde artmaktadır. Diyet, MS'in oluşumunda ve tedavisinde anahtar faktördür. Bu çalışma, MS risk faktörleri ile diyet arasındaki ilişkinin irdelenmesi, MS olan ve olmayan çocukların besin tüketim örüntülerinin karşılaştırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya Kocaeli ilinde yaşayan 11-18 yaş arasındaki obez ve obezite riski olan 308 çocuk ve adölesan katılmıştır. Bireylere, beslenme durumlarını ve fiziksel aktivitelerini değerlendirmeye yönelik anket formu uygulanmış, antropometrik ölçümleri ve kan örnekleri alınmıştır. Sonuçta, MS tanısı alanların antropometrik ölçüm ve kan basıncı değerleri ile bazı biyokimyasal parametreleri MS olmayanlardan yüksek (p0.05). Çalışmada, MS olan ve olmayan katılımcıların klinik ve biyokimyasal parametreleri ile enerji ve besin ögeleri alım düzeyleri arasında gözlenen önemli farklılıklar, daha kapsamlı araştırmaların yapılmasının MS ve komplikasyonlarına ait cevaplanmayı bekleyen soruların aydınlatılmasında çok fayda sağlayacağını yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays obesity in childhood and the metabolic syndrome (MS) prevalence has dramatically increased. Diet is a key factor in the formation and treatment of MS. The aim of this study is to assess the relationships between MS risk factors and diet, comparing dietary patterns of children with and without MS. This study is held on the 308 children and adolescents living in Kocaeli between the ages of 11-18 years, who were overweight and obese. A questionnaire determining dietary status and physical activities was used, their anthropometrical measurements and blood samples were taken. As a result, anthropometrical measurements and blood pressure values and some biochemical parameters was found higher (p0.05). As a result, there were significant differences between with and without MS participants? clinical and biochemical parameters with intake levels of energy and nutrients. In order to explain MS and its complications extensively, more research is needed.