Sokak köpeklerinde kalça displazisinin bir palpasyon ve iki radyografik tanı yöntemi ile prevalansının belirlenmesi
The detection prevalance of hip dysplasia with one palpatation and two radiographic diagnostic method in the mongrel dogs
- Tez No: 225904
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUSRET APAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Köpek, kalça displazisi, radyografik tanı, Canine, hip dysplasia, radiographic diagnosis
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma; sokak köpeklerinde kalça displazisinin prevelansını belirlemek amacıyla yapıldı.Çalışmanın materyalini 83 dişi, 38 erkek olmak üzere toplam 121 adet sokak köpeği oluşturdu. Köpekler yaşlarına göre 3 gruba ayrıldı. Birinci grubu; ortalama yaşları 5±1 ay olan 22 erkek 26 dişiden oluşan 48 köpek, 2. grubu; ortalama yaşları 15±2 ay olan 12 erkek 24 dişiden oluşan 36 köpek, 3. grubu ise 3 yaş ve üstünde olan 33 dişi 4 erkek den oluşan 37 köpek oluşturdu. Bütün köpeklere atropin sulphate 0.04 mg/kg, xylazin 0.2 mg/kg ve ketamin10 mg/kg ile anestezi uygulandı. Anestezi altında kalça eklemlerine ortolani testi uygulanarak sonuçlar kaydedildi. Bu köpeklerin gergin ventro-dorsal pozisyonlarıyla, distraksiyon ve kompresyon pozisyonlarında pelvis radyografileri çekildi. Bütün köpeklerin distraksiyon ve kompresyon indeksleri radyografik görüntüler üzerinde belirlenerek kaydedildi. Norberg açıları ölçülerek dereceleri belirlendi. Ayrıca kalça eklemleri dejeneratif eklem hastalığı yönünden değerlendirildi.Birinci grupta; kalça displazisinden şüpheli hayvan % 18.7, kalça displazili hayvan ise %2 olarak, ikinci grupta şüpheli hayvan %16.6, kalça displazili hayvan ise %3.6 olarak saptandı. Üçüncü gruptaki köpeklerin hepsinin kalça eklemlerinde displazi belirlenmedi.Sokak köpeklerinde kalça displazisi prevalansının düşük olduğu, 3 yaşın üstündeki köpeklerde kalça displazisi ile karşılaşılmadığı, kalça displazisinin erken tanısında distraksiyon yönteminin diğer tanı yöntemlerine göre daha güvenilir olduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the prevalence of hip dysplasia in the mongrel dogs.A total of 121 (83 females and 36 males) mongrel dogs were selected for this study. These dogs were divided into three groups according to their ages. The first group consisted of 22 male and 26 female dogs aged 5±1 months; the second group consisted of 12 male and 24 female dogs aged 15±2 months, and the third group consisted of 33 female and 4 male dogs aged 3 year-old or older. Anaesthesia was induced in all dogs with atropine sulphate at a dose of 0.04 mg/kg, xylazine at a dose of 0.2 mg/kg, and ketamine at a dose of 10 mg/kg. Ortolani test was applied to the hip joints under anaesthesia, and the results were recorded. Radiographies of these dogs were taken at standard vetro-dorsal positions as well as distraction and compression positions. The index of distraction and compression of all dogs were determined on radiographies. The Norberg angles were determined by measuring. Moreover, The joints were evaluated about dejenerative cahanges.In the first group, the suspection and diagnosis of hip dysplasia was determined 18.7% and 2.0%, respectively. In the second group, the suspection and diagnosis of hip dysplasia was determined 16.6% and 3.6%, respectively. In the third group, neither suspection nor diagnosis of hip dysplasia were determined.The prevelance of hip dysplasia in mongrel dogs was low. Moreover, hip dysplasia was not determined in dogs older than 3 year-old. It was conclusion that in early diagnosis of canin hip dysplasia distraction method was reliabled more than other diagnostic method.