Bakır ve endojen tiyollerin yenidoğan ile erişkin sıçan mesanesindeki purinerjik etkilerinin deneysel olarak incelenmesi
The experimental analysis of purinergic effects of copper and endogeneous thiols on neonatal and adult rat bladder
- Tez No: 225946
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL GÖÇMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: ATP, Bakır, Mesane, Purinerjik sistem, ATP, Copper, Urinary bladder, purinergic system
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çalışmamızda, izole yenidoğan ve erişkin sıçan mesane dokusunda, bakır ve endojen tiyollerin, purinerjik etkileri, tüm mesane tekniği ile araştırıldı. Bu amaçla yapılan deneysel çalışmalarda, izole yenidoğan sıçan tüm mesane dokusunda, tiyol yapısında bir madde olan L-sistein (1 mM), bazal spontan kasılma cevaplarını anlamlı bir şekilde artırırken, izole erişkin tüm mesane dokusunda ise herhangi bir değişikliğe sebep olmadı. Ayrıca bakır (1) bağlayıcı bir ajan ola neokuprin (NK) uygulaması da yenidoğan sıçan tüm mesane dokusunda, bazal spontan kasılma cevaplarının anlamlı bir şekilde artmasına sebep olurken, erişkin tüm mesanesinde ise, bazal tonus üzerinde belirgin bir tonik kasılmaya neden oldu.İzole yenidoğan sıçan tüm mesane dokusunda, 1mM L-sistein veya 50 µM NK ile artan spontan kasılma cevaplarının amplitüdü ve eğri altında kalan alanı (EAA), ortama 1 µM nifedipin, 200 µM diamid, 50 µM ATP, veya 30 µM NS1619 eklenmesi ile anlamlı bir şekilde azaldı. L-sistein veya NK varlığında azalan spontan kasılmaların sayısı ise bu maddeler varlığında geri döndü. P2X reseptör antagonisti olan süramin (100 ve 200 µM) ise L-sistein veya NK ile artan spontan kasılma cevaplarının amplitüdü ve EAA'sını, doza bağımlı bir şekilde azalttı. Fakat L-sistein varlığında oluşan, frekans üzerindeki anlamlı azalmayı geri çevirmedi. Bununla birlikte yenidoğan sıçan mesanesinden elde edilen dokularda, ortama 100 µM L-nitroarginin (L-NA) ilave edilmesi, L-sistein veya NK ile artan spontan kasılma cevaplarının amplitüdü, EAA'sı ve frekansı üzerinde anlamlı bir etkiye sebep olmadı.İzole erişkin sıçan tüm mesane dokusunda ise, diamid uygulaması (200 µM), tonik kasılma cevabına sebep oldu ve bu tonik kasılma cevabı 1 mM L-sistein varlığında anlamlı bir şekilde azaldı. Ayrıca NK varlığında elde edilen tonik kasılmalar, ortama 1 µM nifedipin, 50 µM ATP, 100 µM süramin veya 30 µM NS1619 ilave edilmesi ile anlamlı bir şekilde azaldı. Bununla birlikte ortama 100 µM L-NA eklenmesi NK ile oluşan tonik kasılmalar üzerinde anlamlı bir etkiye sebep olmadı.Bu bulgular, çalışmamızda, izole yenidoğan sıçan tüm mesane dokusunda L-sistein'in spontan aktiviteyi artırıcı etkisinde, purinerjik yolağın ve Ca2+ ile aktive edilen K+ kanallarının bir rolü olabileceğini ve tiyollerin yenidoğan mesane fonksiyonunda önemli bir role sahip olabileceğini göstermektedir. Ayrıca yenidoğan da NK'ye bağlı fazik aktivite ile erişkindeki tonik aktivitenin de aynı şekilde purinerjik yolakla ilgili olduğunu ve bakır(1)'in bu etkide önemli bir rolü olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the present study, we investigated the purinergic effects of copper and endogenous thiols on whole bladder isolated from neonatal or adult rat. In the experiments, L-cysteine, a thiol substance, enhanced the spontaneous contractions on isolated neonatal rat whole bladder while it had no effect on the spontaneous contractions of isolated adult rat whole bladder. Neocuproine (NC), a copper (I) chelator, also enhanced the spontaneous contractions on neonatal rat whole bladder but it caused only tonic contraction on adult rat bladder.1 µM nifedipine, 200 µM diamid, 50µM ATP, or 30µM NS1619, significantly reduced the amplitude and AUC of that spontaneous contractions enhanced by 1 mM L- cysteine or 50µM NC in isolated whole bladder from neonatal rat. Those substances reversed the decreament of frequency induced by L- cysteine or NC. Suramin, 100 or 200 µM, a P2X receptor antagonist, dose-dependently reduced the amplitude and AUC parameters of the spontaneous contractions increased by 1 mM L- cysteine or 50 µM NC on whole bladder preparation from newborn rat. But suramine had no effect on the frequency of the spontaneous contractions reduced in the presence of L- cysteine. On the other hand, 100 µM L-NA had no effect on the amplitude, AUC and frequency parameters of the spontoneous contractions increased by L-cysteine ( 1mM) or 50 µM NC.200 µM diamide, caused the tonic contraction of adult whole bladder. This contractile effect was significantly reduced by L-cysteine. 1 µM nifedipine, 50µM ATP, 100 µM suramin or 30µM NS1619, significantly reduced the contraction induced by NC. Meanwhile, 100µM L-NA did not affect the tonic contraction.These results showed that, purinergic patways, Ca2+- actived K+ channels, may play role on spontaneous contractions increased by L-cysteine in neonatal rat bladder tissues and thiols may play important role on bladder function. Also purinergic pathway may contribute to phasic or tonic activity of neonatal and adult rat bladder respectively.