Kala-azarlı hastalarda etken türlerin PCR-RFLP yöntemi ile tanımlanması
Identification of causative species in patients with visceral leishmaniosis by PCR-RFLP assay
- Tez No: 225945
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL SONER KOLTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Visseral leyişmanyoz, ayırıcı tanı, PCR-RFLP, Visceral leishmaniosis, identification, PCR-RFLP
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kala azar( VL) özellikle Çukurova bölgesinde ve ülkemizde halen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkelerde endemiktir. Hastalığın tanısında kemik iliğinden ve kandan yapılan yayma preparat, kültür ve serolojik yöntemler kullanılmaktadır. Visseral leyişmanyoz (VL) endemik bölgelerde yaşayan immun sistemi baskılanmış HIV enfeksiyonlu hastalarda olduğu gibi bağışıklığı yetersiz hastalarda da fırsatçı bir infeksiyon olarak bildirilmektedir. Bu yüzden visseral leyişmanyozun tanısı böyle hastalarda zordur, serolojik tanı güvenilir sonuçlar vermemekte, ayrıca kültür yöntemi ve doğrudan mikroskop bakısı da hassas olmamakta ve kültür zaman alıcı olmaktadır. Bu nedenle, son yıllarda hastalığın tanısı ve daha da önemlisi hangi türün hastalığa neden olduğunu saptamak için özellikle DNA'ya dayalı moleküler yöntemler geliştirilmiştir.Bu çalışmada visseral leyişmanyoz ön tanısı ile izlenen 50 hastaya ait kan örnekleri doğrudan mikroskop bakısı, rK39 hızlı tanı testi ve PCR-RFLP yöntemi ile çalışıldı. On hastanın doğrudan mikroskop bakısında amastigotlar görülürken, 40 hastanın mikroskop bakısında amastigotlar görülmedi. On üç hasta rK39 (+) pozitif, otuz yedi hasta rK39(-) negatif bulundu. Yirmi dokuz hastanın PCR (+) pozitif, yirmi bir hastanın PCR (-) negatif olduğu görüldü. PCR' ın doğrudan mikroskop bakısı ve rK39 hızlı tanı testine oranla sırasıyla %90 -% 100 duyarlı ve %50-% 56.8 özgül olduğu görüldü. Sonuç olarak bu çalışmada etken türlerin L.infantum ve L.donovani olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Visceral leishmaniosis is a health care problem especially in Çukurova region and in Turkey. Visceral leishmaniosis is endemic in the countries beside of the Meditterranean Sea. Direct microscopic examination from blood and bone marrow, culture and serological tests are the methods that used for diagnosis of visceral leishmaniosis. Visceral leishmaniosis has been reported to be an oppurtunistic infection in immunosuppressed patients and immunocompromised subjects such as patients with human immunodeficiency virus infections living in areas in which visceral leishmaniosis is endemic. Because of this the diagnosis of visceral leishmaniosis is difficult in such patients, serological diagnosis is not reliable for immunosuppressed patients, direct diagnosis and culture is not sensitive and culture is time consuming. Therefore recently several methods especially based on DNA have been developed for the diagnosis and more important from that for the identification of the species which caused infections.In this study, blood samples belonging to 50 patients whose were following by preliminary diagnosis of visceral leishmaniosis were studied by direct microscopic examination, rK39 dipstick test and PCR-RFLP. Amastigote forms were detected from 10 samples, and not detected other 40 samples by direct microscopic examination. Thirteen samples were found to be rK39 (+) and 37 samples were found to be rK39 (-). Twenty nine samples were (+) and 21 samples were (-) by PCR. Sensitivity of PCR was found to be %90-%100 compare to direct microscopic examination and rK39 dipstick test. On the other side specifity of PCR was found to be %50-%56.8 compare to direct microscopic examination and rK39 dipstick test. As a result, in this study we found the causative species as L.infantum and L.donovani.
Benzer Tezler
- Kala-azar'lı hasta serumlarında western blot analizi ile anti-leishmania antikor yanıtının değerlendirilmesi
Başlık çevirisi yok
NİLÜFER AKINCI DAYANGAÇ
- Kala-azar (Visceral leishmaniasis) infeksiyonunda tanı yöntemlerinin değerlendirilmesi
Başlık çevirisi yok
NEZAHAT ÖZERDEM
Yüksek Lisans
Türkçe
1992
MikrobiyolojiDicle ÜniversitesiMikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
PROF.DR. ÖMER METE
- Avrupa Birliği'nin yumuşak gücü: Küresel iklim değişikliği politikaları
Soft power of the European Union: Global climate change policies
EDİBE KALA
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Uluslararası İlişkilerAtılım ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GÖZDE YILMAZ
- Kosova'nın Prizren şehrindeki KOBİ'lerin fizibilite etüdü yapma düzeylerinin belirlenmesi
Determination of feasibility study levels of SMEs in the city of Prizren, Kosovo
ERGİN KALA
Doktora
Türkçe
2020
İşletmeSüleyman Demirel Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GAYE ATİLLA
PROF. DR. KÜRŞAT ÖZDAŞLI
- Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin aile hekimliği hakkındaki bilgi, tutum ve davranışları
Knowledge, attitude and behavior of family medicine students of Kahramanmaraş Sütçü İmam University Faculty of Medicine
EYYUP KALA
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2019
Aile HekimliğiKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiAile Hekimliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ RAZİYE ŞULE GÜMÜŞTAKIM