Nötropenik hastalarda gelişen ishallerin enfeksiyöz nedenleri
Infectious etiology of diarrhea occuring in neutropenic patients
- Tez No: 226020
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BALIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nötropeni, Campylobacter, Yersinia, Salmonella, Shigella, neutropeniae, campylobacter, yersinia, salmonella, shigella
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Nötropenik hastalarda, ishal ve/veya karın ağrısı sık görülen semptomlar olup,infeksiyöz ve non-infeksiyöz nedenlerin birbirinden ayrılması tedavi planlamasındaönem tasımaktadır. Nötropenik hastalarda abdominal enfeksiyonlar sadece mukozayıtutan basit mukozitten %20-80 ölümle sonlanan nötropenik enterokolite veya diğeradı ile tiflite kadar değisen bir spektrumda karsımıza çıkabilmektedir.Bizim çalısmamızda Ocak 2007- Haziran 2007 tarihleri arasında 6 aylıkdönemde Ankara universitesi Tıp Fakültesi, Hematoloji bilim Dalı'nda AkutMiyelositer Lösemi, Akut Lenfoblastik Lösemi, Kronik Myelositer Lösemi,Miyelodisplastik Sendrom, Non-Hodgkin Lenfoma, Hodgkin Lenfoma, AplastikAnemi, Multipl Myeloma, Blastik Kriz nedeniyle kemoterapi uygulanan ve beklenennötropeni süresi 5 günden uzun olan 56 eriskin hastanın nötroepenik olduğudönemde gelisen ishal vakalarından alınan dıskı örnekleri incelendi. 2 örnekte (%3.6)Cryptosporidium ookistlerinin pozitifliği tespit edildi. 7 (%12.5) örnekte Entamoebahistolytica trofozoiti ile birlikte bol eritrosit görüldü. Enzim ?mmun Assayyöntemiyle dıskıda antijen aranması sonucunda bu 7 örnekte Entamoeba histolyticaantijeni pozitif saptandı. Salmonella, Shigella, Yersinia ve Campylobacter (SSYC),Vibrio ve E.coli O157:H7 için standart kültür teknikleri uygulanarak yapılan dıskıkültürü sonuçlarında herhangi bir üreme tespit edilmedi.10 hastada tiflitle uyumlu barsak duvar kalınlığı (>4mm) tespit edildi. Ancakbu hastaların dıskı örneklerinde herhangi bir mikrobiyolojik etken tespit edilemedi.Nötropenik enterokolitin infeksiyöz etkenleri nadir olmakla birlikte, etiyolojiyiaydınlatmada gereksiz ve pahalı tetkiklerin planlanmasının gereksiz olacağınıönermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Diarrhoea and/or abdominal pain in neutropenic patients are frequentsymptoms; differentiate between infectious and non-infectious causes of thesesymptoms are essential for planing treatment.In neutropenic patients abdominal infecitons have been reported frommucosites to neutropenic enterocolitis, a term that is synonyms with typhilitis andmortality rate is 20%-80%.We prospectively studied 56 adult patients with undergoing chemoteraphy andneutropenic patients because of Acute Myeloid Leukemia, Acute LymphoblasticLeukaemia, Chronic Myeloid Leukaemia, Myelodisplastic Syndrom, Non-HodgkinLymphoma, Hodgkin Lymphoma, Multiple Myeloma, Blastic Crisis, AplasticAnemia who were hospitalised in the hematological ward of the Ankara UniversityMedicine Faculty Ankara, Turkey, from January 2007 until June 2007. Collected andanalized all patient?s stool specimen. 2 to 56 ( 3.6%) were detected cryptosporidiumoocysts and 7 to 56 (12.5%) Entamoeba hystolitica trophyzoid, with Enzime ımmunassay method these 7 stool specimen found that Entamoeba hystolitica antigenpositive.No classic bakterial enteric pathogens; (SSYC) Salmonella, Shigella, Yersiniaand Campylobacter spp. and Vibrio cholera Echerichia coli O157:H7 were detectedin the stools during the diarrhoeal episodes.Infectious causes of neutropenic enterocolitis have been rarely reported so thatwe don?t suggested infectious causes of neutropenic enterocolitis investigationetiology of diarrhoea with neutropenic patients because of cost.