Cemil Cahit Güzelbey'in hayatı, edebi kişiliği ve folklorik faaliyetleri (yayımlanmış ve yayımlanmamış eserleri üzerine bir araştırma)
Life of Cemil Cahit Güzelbey, his literaray personality and folkloric activities (A research on his published and not published works)
  1. Tez No: 226741
  2. Yazar: ESRA UNAYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUZULİ BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Folklor, Halk Kültürü, Cemil Cahit Güzelbey, Gaziantep, Folkloric, Folkloric culture, Cemil Cahit Güzelbey
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Gaziantep yıllar boyunca halk kültürüne sayısız eserler veren, halk edebiyatına kaynaklık etmiş birçok eserin ortaya çıktığı önemli kültür kentlerimizden biri olmuştur. Ancak bu önemli kaynakların günümüze aktarımında yetersiz kalınmıştır. Bu çalışmaları yapan ve halk edebiyatımıza yeni eserler kazandıran Gaziantep'in sayılı folklorcularından biri olan Cemil Cahit Güzelbey'in yaşamını, edebî kişiliğini ve eserlerini incelemek edebiyatımıza ve Türk halk kültürüne önemli bir katkı sağlayacak, bu kaynakların günümüze aktarımına da yardımcı olacaktır. Gaziantep'in sosyal ve kültürel tarihi ve bu tarihin içindeki araştırmacı, yazar ve folklorcu Cemil Cahit Güzelbey'i incelemekle folklorumuzun zenginleşmesine katkıda bulunan önemli bir şahsiyetin değeri bilimsel bir çalışmayla ortaya konacaktır. Manevi kültürün çok zengin olduğu Gaziantep ilinde kültürün gelişimine katkısı olan Cemil Cahit Güzelbey'i tanımak, eserlerini tahlil etmek, yöre halkını ve geleneklerini tanıma ve Türk halk kültürünün zenginliğini takdir etme açısından önemli bir çalışma olacaktır. Bu çalışmada Cemil Cahit Güzelbey'in birçok dergi ve gazetede yayımlanmış Gaziantep'in folklorik değerlerini, örf ve adetlerini, törelerini, giyim ve kuşamını, inançlarını, yemeklerini, tarihi şahsiyetlerini, tarihi ve turistik değerlerini, müziğini, el sanatlarını ve buna benzeyen araştırmaları kapsayan eserler incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Giving uncalculable works to the folkloric culture, Gaziantep has been one of the important cultural cities, in which lots of works, which became resoverce for folkloric literature, came to the light. But, efforts made for transfering these important resources to our days have been inadequate. To search the life, literary personality and works of Cemil Cahit Güzelbey will contribute to our literature and Turkish folkloric culture, also it will be helpful for transfering these resources to our days. Analyzing social and cultural history of Gaziantep and Cemil Cahit Güzelbey, who was a reseacher, writer and a folklorist in this history, the value of an important person who contributed in enhancing our folklore will be put forth in consideration. In Gaziantep city, in which spiritual culture is very rich, to know Cemil Cahit Güzelbey, to analyze his works will be very important study in knowing people in the area and their customs, also in the point of view of recognizing the richness of Turkish folkloric culture. In this study, Cemil Cahit Güzelbey?s published reseaches in many newspapers and periodicals which cover folkloric values, customs, morals, wearing, beliefs, food, touristic values, music, hand arts, etc of Gaziantep, will be analyzed.