Cumhuriyet Halk Partisi'nin Malatya Teşkilatı (1923-1950)
Malatya organization of Republican People?s Party (1923-1950)
  1. Tez No: 226821
  2. Yazar: MEHMET SERKAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKKI UYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: CHP, Malatya, Tek Parti Dönemi, Halkevleri
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Cunhuriyet Halk Partisi 1923- 1950 yılları arası 27 yıl boyunca Türkiye'yi yönetmiş ve bu uzun iktidarı sırasında ülke siyasetinin tek hakimi ve yönlendiricisi olmuştur. Ülkeyi düşman işgalinden kurtaran ve en büyük meşruiyetini bu kaynaktan alan CHP uzun iktidarı boyunca muhalefet hareketlerine de çok kısa bir süre müsade etmiştir.Milli Mücadele yılları sırasında oluşturulan ve ülke çapında büyük bir teşkilatlanmaya girişen Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti örgütlerini kendi bünyesine alarak hazır bir tabanla kuruluşunu gerçekleştiren parti, iktidarı süresince de örgütlenmesini ülke çapına yayarak büyük bir siyasi kurum haline gelmiştir.Bu çalısmada CHP'nin Malatya merkez ve ilçelerinde oluşturduğu parti teşkilatı incelenerek taşradaki siyasi yapısı üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Republican People?s Party had governed Turkey for 27 years between the years of 1923-1950 and had been the only ruler and guide of the country?s politics during its long ruler ship. CHP, rescuing the country from enemy occupancy and getting its biggest legitimacy from this source, had allowed opposition movements for a very short time throughout its long ruler ship.Fulfilling its establishment with a ready-made base by co-opting committee of defense of law organizations which were established during the national struggle years and attempting for a big nationwide organization, the party, had become a great political foundation by spreading its organization country wide during its ruler ship.In this study, the political structure of CHP in the provinces will be emphasized, analyzing its party organization established in the Centrum and towns of Malatya.Key Words : CHP, Malatya, Single-Party Era, Public Houses.