Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı'na fiilen girmemesinin iç ve dış toplumsal etkileri ve sonuçları
The domestic and foreign effects and results of turkey?s physicaly being out of the Second World War
- Tez No: 226952
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF KARAKILÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İkinci Dünya Savaşı, Denge Oyunu, Milli Şef Dönemi, Çok Partili Demokrasiye Geçiş, Çoğunluğun Diktası, The Second World War, Balance Game, National Chief Period, The Transition of Multiparty Democracy, Dictatorship of Majority
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Araştırmada, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Dünya ve Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik durum ortaya konarak; Türkiye'nin savaşa girmeme konusunda ürettiği politikalar ile bu politikalar sonucunda oluşan siyasal yapılanma ve toplumsal görüş çeşitliliklerinin incelenmesi ve günümüze ışık tutması amaçlanmıştır.İkinci Dünya Savaşı yıllarında (1939-1945) Dünya'nın üç büyük gücü Almanya, İngiltere ve Sovyetler Birliği'nin baskılarına rağmen, yokluklar içerisinde bulunan Türkiye'nin hareket özgürlüklerini korumasını sağlayarak, savaşa girmesini önleme başarısını gösteren Türk devlet adamlarının izlediği politikalar ile sonuçlarının incelenmesi, Kamu Yönetimi ve Politika Üretimi konusunda örnek uygulamalar olması nedeniyle önemlidir.Araştırmanın yöntemi tarihsel araştırma yöntemidir. Konu incelenirken öncelikle temel bilgi olarak İkinci Dünya Savaşı'nı hazırlayan uluslararası ortam ve savaşın başında Türkiye'nin durumu anlatılmıştır. Daha sonra İkinci Dünya Savaşı'nın seyri ve Türkiye'nin savaş sırasında izlediği politikalara yer verilmiş, savaş sonrası oluşumların günümüze yansımaları irdelenmiştir. Bulgular, öneriler ve çıkarılan sonuç özetlenerek çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a research of the policies that Turkey devoloped to evade direct angagement in the Second World War, the political outcome of this effort and the diversity of public opinion is aimed within the framework of the political and economic situation that the World and Turkey are in during Second World War years.Investigating the policies of Turkish statesmen of Second World War years that succeeded in evading The War while keeping Turkey?s freedom of monevour despide the pressure?s of Germany, Britain and The Soviet Union, the three leading world power.The research method of this study is historical research method. In the examanation of the subject, firstly a basic information on the international environment that paved the way towards the outbrake of Second World War and the position of Turkey vis-â-vis the war has been provided. Then, the course of war Turkey?s war-time policies and the impacts of post-war structures on the comtemporary world have been studied. The study has been concluded by a summary of the findings, proposals and the outcomes.