Türk siyasal yaşamında Birlik Partisi-Türkiye Birlik Partisi
Unity Party- Turkey Unity Party at the Turkish political life
  1. Tez No: 227063
  2. Yazar: BÜLENT BİNGÖL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Birlik Partisi, Alevi, Alevilik, Hasan Tahsin Berkaman, Hüseyin Balan, Mustafa Timisi, Seçim, Turkey Union Party, Alevies, Alevi...ism, Hasan Tahsin Berkaman, Hüseyin Balan, Mustafa Timisi, Election
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Birlik Partisi 17 Ekim 1966 tarihinde bir grup zengin ve eğitimli Alevi tarafından kurulmuş, Parti kuruluş aşamasında kamuoyunda yarattığı ?Alevi Partisi? algısını kıramamış ve 1980 Askeri darbesiyle kapatılmasına kadar bu algıyla çalışmalarını sürdürmüş bir Partidir.İlk Genel Başkanı Hasan Tahsin Berkam'dır. Silahlı Kuvvetlerin istihbarat görevlerinde de bulunan Emekli General olan İlk Genel Başkan döneminde egemen ideolojiyle barışık sisteme entegre bir imaj veren Birlik Partisi daha sonraki dönemlerde de Milli Birlik Komitesi'nden kişilerin, emekli askerlerin çalışmalarda bulunduğu bir parti görünümü vermiştir.Daha sonra Millet Partisi'nden ayrılarak gelen Hüseyin Balan ikinci Genel Başkan olmuştur. Bu dönemde AP etkilerinin bulunduğu iç çalkantılarla geçen dönem olmuştur. Balan döneminde sağ eğilim gösteren bir parti görünümü vermiştir.Üçüncü Genel Başkan olan Mustafa Timisi döneminde ise Birlik Partisi, sola yakın politikalarla, hatta sosyalist eğilim gösteren zaman zaman radikal sosyalist grupların varlık gösterdiği gelenekten (Alevi Dedelerinden) ayrışan bir görünüm içinde olmuştur.Birlik Partisi girdiği üç Milletvekili Genel Seçimlerinden sırasıyla 1969 %2.8, 1973'te %1.1, 1977'de %0.4 oy oranlarıyla sürekli gerilemiş ve Türk siyasal yaşamında başarısız olmuş, büyük hayal kırıklığı yaratmıştır.
Özet (Çeviri)
The Union Party was founded by some educated and rich Alevi groups in 17 October 1966. It proved to be a party that could not break the image of being an Alevi party dvring its foundotion and this image continued until it was closed bye the coup d?état of 1980.The first chairman was Hasan Tahsin Berkman. Berkman was a retired general who used to be the fonctioner of the secret services of the army. Later on, The Union Party gave an image of entegration to the system and the dominant ideology through people from the national union committee and retiered generals.Later on, Huseyin Balan splited from the peoples party and became the second chairman of the Union Party. During this period, there were a lot of influences of the AP( Party of Justice) and it was a time of turmoil within the pary itself. In the Balan?s period it gave an image of a right party.The Third chairman was Mustafa Timisi. In his period the Union Party was more closer to the left politics or even sometimes showing a decomposed image to the socialist trend or the radical socialist groups who were coming from the heritage of Alevi religious leaders called ?DEDE?.The rates of votes in the three elections the UP had were as following; 1969 %2.8, in 1973; %1.1 and in 1977; %0.4. Its supporters were gradually diminishing. It experienced an obvious falure in the Turkish political life-causing a great disappointment for its fans.