1952-1962 yılları arasında Hilmi Ziya Ülken ve düşünceleri
Hilmi Ziya Ulken and his thoughts in 1952-1962 years
  1. Tez No: 227233
  2. Yazar: NERİMAN TEMİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN ANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Hilmi Ziya ülken, Turkish thought, Islam thought, Philosophie language, Philosophie tradition, Dyade, Ontology, Ethics, Westernize, Sociology World, Sociology Magazine
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Cumhuriyet döneminde, Türk düşünce tarihi alanında yapılan çalışmalar söz konusu olduğunda, kilit isimlerden biri Hilmi Ziya Ülken'dir.Ülken'in hayatının belli bir dönemini ele alıp inceleme gayesi güden çalışmalar mevcut değildir. Kapsamı geniş tutulan çalışmalar ise, kitap, dergi ve gazete yayınları yoğun olan Ülken gibi düşünürler için yüzeysel kalabilmektedir. Yüksek lisans tezinin çıkış noktası, işte böyle bir ihtiyacın fark edilmesinden kaynaklanmıştır.Tez, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, Ülken'in fikrî gelişimi ve incelenen dönem itibariyle genel bir portresi çizilmiştir. Birinci bölüm, 1952-1962 yılları arasındaki hayatını anlamaya yöneliktir. İkinci bölümde, bu dönemdeki telif eserleri tanıtılmış, makaleleri konularına göre değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde, Ülken'in felsefesi ontoloji ve ahlâk problemleri çerçevesinde ortaya konulmuştur. Ayrıca Türk ve İslâm düşüncesi hakkındaki fikirleri incelenmiştir. Tezin sonunda ise Ülken hakkında bir bibliyografya yer almaktadır.Anahtar kelimeler. 1) Hilmi Ziya Ülken, 2) Türk düşüncesi, 3) İslâm Düşüncesi, 4) Felsefe Dili, 5) Felsefe Geleneği, 6) Dyade, 7) Ontoloji, 8) Ahlâk, 9) Batılılaşma, 10) Sosyoloji Dünyası, 11) Sosyoloji Dergisi, 12) Türk Sosyoloji Cemiyeti
Özet (Çeviri)
Hilmi Ziya Ülken is an important person for studies about of Turkish thought in republic term.Some studies which are purposed to study profoundly about particular term of Ulken?s life are not enough. Studies which have extensive contents are insufficient for thinkers who have very books, periodical and newspaper publications look like Ulken. The existence point of this master degree thesis is becaused of noticing this necessity.Thesis is composed of introduction and three parts. In introduction part, H. Z. Ulken?s thought development and thesis?s subject term are examined. First part is for understanding H. Z. Ulken?s life in 1952-1962 years. In second part, his composition written works are introduced, articles are analyzed according to subjects. Third part gives H. Z. Ulken?s general approach in ontology and ethics problems and his ideas about Turkish and Islam thought are studied. In addition a bibliography for Ulken is added to end of the thesis.