Gendering space, security and surveillance: Perceptions of single women in İstanbul
Cinsiyet temelli mekan, güvenlik ve gözetleme: İstanbul'da yalnız yaşayan kadınların algıları
  1. Tez No: 227733
  2. Yazar: ASALET TULAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. TARIK ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: mekan, güvenlik, gözetleme, iktidar, cinsiyet, İstanbul, kadın, space, surveillance, security, power, gender, Istanbul, women
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüz kentlerinde gözetleme giderek artmakta, gelişen yeni yöntemlerle her geçen gün bireyin hayatına daha fazla giren ve içselleştirilen bir kontrol aracı haline gelmektedir. Güvenlik gerekçesiyle elektronik gözetleme, kamusal alanlardaki, ofis, ev ve apartmanlardaki kameralar, uydudan izleme teknikleri, kapılardaki parmak izi-göz bebeği taramaları, aramalar, kredi kartları, akıllı seyahat kartları gibi sayısız gözetleme pratiği modern bireyin gündelik hayatının sıradan bir parçası haline gelmektedir.Bu çalışmanın amacı, Türkiye bağlamında, bireylerin güvenlikleri uğruna gözetlenmeye razı olup olmadıklarını sorgulamaktır. Temel tartışmalar güvenlik-gözetleme-iktidar ilişkisi ve İstanbul'da yalnız yaşayan ve çalışan katılımcı kadınların bu ilişkiyi algılayış biçimleri ve gözetlemenin kamusal alana olan etkileri, cinsiyet temelli kamusal mekan ve mekansal ayrışma gibi birbiriyle ilişkili eksenler üzerinden yürütülmüştür.İlk olarak, güvenlik ve gözetleme kavramları algısının cinsiyete özgü olup olmadığı, eğer özgü ise, nasıl şekillendiği ve gözetlemenin gündelik hayatta kadınların güvenliği üzerinde olumlu bir etkiye sahip bir araç olup olmadığı sorgulanmıştır.Tartışmanın bir diğer ekseni iktidar mekanizmaları ile gözetleme ilişkisidir. Bu bağlamda, gözetlemenin (görmenin ve bilmenin) nasıl bir iktidar doğurduğu ya da yataklık ettiği, kısacası gözetlemenin iktidar ile iliskisi sorgulanmıştır. Katılımcı kadınların mevcut iktidar mekanizmalarının ve gözetleme-iktidar ilişkisinin farkında olup olmadığına, kontrolü içselleştirip içselleştirmediklerine, gözetlemenin bireylerin mevcut ekonomik ve politik sisteme entegre edici/uzaklaştırıcı (içine alan/dışlayan) rolüne değinilmiştir.Günümüzdeki gözetleme tekniklerinin değişimi, gözetlemenin ölçeğinin genişleyerek bireyin günlük hayatına daha fazla giren bir politik pratik olarak karşımıza çıkması, güvenliğin artan vurgusuyla gözetlemenin suçu kontrol etme aracı olarak meşrulaştırılması ana tartışma eksenlerinden bir diğerini oluşturmaktır. Bu bağlamda kamusal mekanın kamusallığını zedeleyen ve bölen post-liberal politikarla gözetlemenin ilişkisi, kadınların kamusal mekanla olan ilişkileri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In today?s cities, surveillance become a more common and internalized tool for control that spreads to everyday life with the assistance of new technologies. Numerous surveillance techniques for security reasons such as electronic surveillance on computers or phones, cameras in public and private spaces, fingerprint and eye scans at doors, investigations, credit cards, travel cards become an ordinary part of a modern individual.The study?s point of departure is the question of whether people willingly accept being surveilled for their security or not, in Turkey context. The main argument however is the relation between surveillance-security phenomena and women. It is aimed to question how space, security and surveillance are gendered, whether surveillance increases women?s security or not and whether women perceive surveillance as a beneficial tool for their everyday life security. The awareness of women on surveillance techniques, the scale of surveillance, the purpose of it and the relation of it with power mechanisms are also other debated issues. The argument is developed on security and surveillance perceptions of single living and employed women in Istanbul. The consequences of surveillance on public space, the cities in neo-liberal era and the policies that magnify fear and threat and as a result, the inescapable potential of surveillance and spatial segregation are also other subjects matter.