1930-1933 yılları arasında ?etabli? (yerleşikler) meselesinin çözümünün türk basınında yansımaları
The reflections of the resolution to ?etabli? dispute on turkish press between 1930 and 1933
  1. Tez No: 227943
  2. Yazar: YASİN SİNAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. BURAK SAMİH GÜLBOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Nüfus Mübadelesi, Etabli Anlaşmazlığı, Rum, Türk Basını, Exchange of populations, Etabli Dispute, Greek, Turkish Press
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez çalışmasında; Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi sırasında ortaya çıkan ?Etabli? sorununun çözüm aşamasının Türk Basın kaynaklarından kamuoyuna nasıl aktarıldığı ortaya konmuştur. Kamuoyu insanların yaşanılan savaşların ardından artık daha fazla acı çekmemesini istemektedir. Dönemin ulaşılabilen gazeteleri nüfus mübadelesinin insanlar için kolay bir iş olmadığı ve çözümün bir an evvel bulunması yönünde yayınlar yapmıştır. Problemin çözümü için devletlerin ortak bir irade ortaya koymaları gerekmektedir. Dönemin bölgesel ve uluslar arası konjonktürü bu problemin çözümünde önemli bir role sahiptir. Tezimizde iki devletin hem ?Etabli? konusunda insanların yaşadıkları sıkıntıları çözmek hem de ileride birlikte oluşturacakları ittifakların temellerini oluşturabilmek amacıyla karşılıklı fedakarlıklarda bulunarak anlaşma yoluna gittikleri gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation;it is analysed how the resolution process of ?Etabli? dispute which occurred during the exchange of the Turkish-Greek populations was reflected on the public opinion from the side of the Turkish press sources.Public opinion hoped that people wouldn?t suffer any more in the aftermath of the war.The newspapers of this period which was made available to people published news about the need to find a solution as soon as possible,which indicated that ıt wasn?t an easy task.It was necessary that the states reach a consensus on the resolution to the problem.The regional and international picture of this period has an essential role on the resolution of this dispute.In my dissertation,It is pointed out that both states sought to agree on this dispute by making sacrifies in order to construct the basic considerations of the alliances which would be forged in agreement in the future and to solve the problems of the people.