II. Dünya Savaşı'nda Türk basınında Türk-Alman ilişkileri
Turkish-German relations in the Turkish press during the Second World War
  1. Tez No: 227942
  2. Yazar: ALİ RIZA ÖZDUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK SAMİH GÜLBOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: II. Dünya Savaşı, Türk-Alman İlişkileri, Türk Basını
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu Tez Çalışmasında; II. Dünya savaşı sürecinde Türk-Alman ilişkileri ele alınmaktadır. 1939?1945 yılları arasında savaş öncesi ittifak girişimleri, savaşın başlaması, savaş süresince değişen dengeler, Türkiye üzerin de Müttefik ve Mihver baskıları, savaşın bitişi ve Türk basınının bu dönem de yapmış olduğu yayınlar tarihsel süreci içerisinde incelenmektedir. Mustafa Kemal Atatürk'ün ?Yurt da Sulh Cihan da Sulh? prensibi ışığında yönlendirilen Türk Dış Politikasının bu süreçte savaş dışı kalma stratejisi öne çıkartılmaktadır. II. Dünya savaşı boyunca öncelikli olarak Türkiye'nin Almanya ile olan ilişkisi ön plan da tutulmakta ve müttefiklerle yürütülen ilişkilerin Türk-Alman ilişkilerini dolaylı olarak ilgilendirdiğinden tüm bu konular birbirleriyle bağlantılı bir şekilde incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation; Turkish-German Relations are considered during the Second World War.Pre-war attempts to forge an alliance,the start of war,the changing blances during the war,the Axis and the Allied nations? pressures upon Turkey,the end of the war and publications of the Turkish press having made in this period are examined. ?Remaining out of war? as a wartime strategy the Turkish foreign policy which was directed under our great leader Mustafa Kemal Atatürk?s crucial principle ?Peace at home,Peace in the world? is brought to the fore.Turkish-German relations are primarily handled throughout the war and as the inter-allied relations and Turkish-German relations are indirectly interconnected,all these matters are thoroughly analysed.