Ebû Dâvud'un Sünen adlı eseri, kaynakları ve tasnif metodu
Abû Dâvud?s magnificent work Sunan, its sources and its classification method
- Tez No: 228076
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN ERUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ebû Dâvud, Sünen, Tasnif, Ahkâm, Sâlih Hadis, Abû Dâvud, the Sunan, classification, statutes, sâlih hadith
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 483
Özet
Ebû Dâvud'un Sünen Adlı Eseri, Kaynakları ve Tasnif Metodu, Doktora Tezi, Danışman: Prof. Dr. Bünyamin Erul, 459 s.İslami ilimler tarihinde, her bir hadis kaynağı, küçük bir kültür arkeolojisi mesabesinde görülmelidir. Kaynak eserlerin tanınması ve iyi bilinmesinin İslam kültürünün iyi tanınması ve bilinmesinde büyük rolü olduğu inkâr edilemez. ?Ebû Dâvud'un Sünen Adlı Eseri, Kaynakları ve Tasnif Metodu? isimli tezimiz, böyle bir hadis kaynağını konu edinmiştir. Bu tezimiz, Ebû Dâvud'un Sünen'ini, kullandığı kaynakları, metodu ve rivayet tekniği ile ilgili tespit ve değerlendirmelerimizi içermektedir.Tezimiz Giriş, İki bölüm ve Sonuç'tan oluşmaktadır. Giriş bölümünde Ebû Dâvud es-Sicistânî'nin yaşadığı dönem, hayatı, ilmi şahsiyeti ve eserleri hakkında detaylı bilgi verilmiştir.İki kısımdan oluşan birinci bölümde, öncelikle Sünen'in tarihçesi üzerinde durulmuş, daha sonra da Sünen'in telifinde kullanılan kaynakların tespitine çalışılmıştır. Yine iki kısımdan oluşan ikinci bölümün ilk kısmında, Sünen'in tasnif metodu ve bu konuda Ebû Dâvud'a etki eden hususlar tespit edilmiştir. Diğer kısmında ise Sünen'in rivayet tekniği açısından analizi yapılmıştır.Son olarak çalışmamız, ortaya konulan bulguların özetlenerek kısa bir değerlendirmesinin yapıldığı ve bir takım önerilerin sunulduğu bir sonuç ile tamamlanmıştır. Ayrıca çalışmamızda yapılan bazı değerlendirme ve mukayeselerin daha iyi anlaşılması için hazırladığımız bazı tablolar da ek olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
?Abû Dâvud?s Magnificent Work Sunan, Its Sources And Its Classification Method?, Doctorate Thesis, Advisor: Prof. Dr. Bünyamin Erul, 459 p. Ankara, 2008.In the history of the Islamic Sciences, every single hadith book must be seen as small culture archaeology. It can?t be denied that to be acquainting with hadith sources and to know it has an important role in being acquaint with Islamic culture and knowing it. Our thesis named ?Abu Dâvud?s magnificent work Sunan, its sources and its classification method? has as its subject such a hadith source. This thesis contains our evaluations on Abu Dâvud?s magnificent work Sunan, sources on which it has relied, its method and its narration technique.Our thesis consists of an introduction and two sections and a result. In introduction section we have given detailed information about Abu Dâvud as-Sicistanî and his life and the period of time he lived and his scholarly personality and his works.In the first section which has two chapters, we have dealt with the short history of the Sunan and after that have tried to determine the sources used while writing the Sunan. As for the second section which also has two chapters, in the first chapter we have dealt with the Sunan?s classification method and the points that have an impact on Abu Dâvud in the classification. And in the second chapter, we have analyzed the Sunan from the point of narration technique.Lastly, we completed our study with a result section in which some short evaluations were made summarizing our findings and which some suggestions were put forward. In addition, we have presented -in the supplement- some tables we prepared in order to be well understood our some evaluations and comparisons.