Sebîlürreşad'da öteki dinlerle ilgili yazıların değerlendirilmesi
Analysis of the writings over religions concerned that were in Sebîlürreşad
  1. Tez No: 228560
  2. Yazar: HİLAL ESEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sırat-ı Müstakîm, Sebîlürreşad, Hıristiyanlar, Misyonerlik, Sırat-ı Müstakîm/Straight Way, Sebîlürreşad, Christianity, Missionary Activities
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Sebîlürreşad dergisi, işlediği konularının yoğunluğu nedeniyle bir devre ait siyasî, ilmî, dinî, ahlakî ve toplumsal meseleleri titizlikle ele almış ve dönemi bizzat yaşamış kişilerin kaleminden günümüze kadar taşınmasına aracılık etmiş önemli bir dergidir.Dergi içerisinde işlenen konuların bir bölümünü oluşturan İslamdışı dinler hakkındaki yazılanları görmek, dönemin bu yöndeki çalışmalarını anlamamıza yardımcı olmaktadır. Aynı şekilde yazarların en çok hangi konulara değinmek zorunda kaldıklarını da tespit etmek mümkün hale gelmektedir.1908-1925 yılları arasında yayımlanmış islamdışı dinler hakkındaki yazılar, yazar sırasına göre ele alınarak makalelerde anlatılmak istenen hususlar özetlenmiştir. Ayrıca yazarların hayatları ve eserleri hakkında da bilgiler verilmiştir.Araştırmamızın neticesinde Sebîlürreşad dergisi içinde Yahudilikten İran dinlerine kadar hemen her konuda yazılar yayımlandığı tespit edilmiştir. Bunlar arasında Hıristiyanlık ve Hıristiyan mezhepleri geniş bir yer tutmaktadır. Hıristiyanlar hakkında yazılan yazılar çoğunlukla misyoner faaliyetleri açısından ele alınmıştır. Ayrıca Hıristiyanların bu faaliyetlerinin dönemin siyasî olaylarıyla birebir bağlantılı olduğu da anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sebîlürreşad is a periodical that has treated all political, scientific, religious, ethical and social events belonging to a particular era in a very detailed way. This periodical, full of writings of those, who experienced all those fluctuations of that very era, plays an important role in carrying all these events until today.The articles that bring up for discussion the religions except Islam are important components of the subjects that were treated in the periodical. Through these articles, one can find out the references taken by the authors.The writings published in the period 1908-1925, that touch the non-muslim religions, are sorted after the authors. In the articles, the head thoughts are summarized. In addition to the articles, also brief information about the biography of the authors finds its place in the periodical.As a result of our research, what we found out is that the articles about many diverse religions, where Judaism and Persian religions could not be the exceptions, were published in Sebîlürreşad. Christianity and its Confessions are especially mentioned in these articles. The articles over Christianity focus themselves on the missionary activities. It turns out to be the fact that the missionary activities of Christians are connected with the political events of this time.