Cahiliye ve Hz. Peygamber dönemlerinde Taif
At period before Islam and period of prophet Muhammad Taif
  1. Tez No: 228684
  2. Yazar: HATİCE UMURBEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET MEMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Vecc, Taif, Sakif, Hevâzin, Huneyn, Taif kuşatması, Taif kalesi, Lat, Sakif heyeti, Vecc anlaşması, Vecc, Taif, Sakif, Hevâzin, Huneyn, surrounding of Taif, fortress of Taif, committee of Sakif, agreement of Vecc
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Hz. Muhammed (s.a.v.) ve İslam tarihi açısından Taif önemli bir yere sahiptir. Hz. Muhammed (s.a.v.) ve müslümanların Mekkelilerin baskısıyla Taif'e sığınma ihtiyacı duyması ve Medine'ye hicretten sonra Taiflilerin İslamiyet'e karşı tavır alması nedeniyle müslümanlar için stratejik bir merkez olmuştur.Çalışmamızın amacı; öncelikle Taif'in İslam öncesi dönemdeki ekonomik, siyasi, sosyal ve dini yapısını tanıtmak, daha sonra da Hz. Muhammed (s.a.v.) döneminde Taif ve İslamiyet arası ilişkileri ortaya koymaktır.Çalışmamız, Taif şehrinin doğru bir şekilde tanınmasını sağlamak ve böylece ilişkilerin niteliğinin anlaşılmasını sağlamaya yönelik olması nedeniyle önem taşımaktadır.Tez giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte çalışmayla ilgili bilgi verilmiş, kaynaklar ve araştırmalar açıklanmıştır. Birinci bölümde İslam öncesi dönemde Taif'in kuruluşu, şehirleşmesi, nüfusunun yapılanışı ve İslam öncesi son dönemde siyasi, sosyal, ekonomik ve dini özellikleri hakkında geniş bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise, Hz. Muhammed (s.a.v.) dönemi ele alınarak Hz. Muhammed ile Taifliler arasındaki akrabalık, Taif ziyareti, Taif muhasarasına kadar ilişkiler, Taif kuşatması, Taif heyetinin anlaşma talebi ve Lat putunun yıkımı ile şehrin İslam'ı kabulü hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Sonuç bölümünde ise yorumlar, çıkarımlar ve çalışmanın arzettiği önem üzerinde durulmuştur.Çalışmamızda başta tarihi ve coğrafi eserlerden yola çıkarak Kuran-ı Kerim, hadis külliyatları, İslam tarihi kaynakları, tarihi vesikalar ve anlaşmalardan elde ettiğimiz verileri tahlil, tenkit ve sentezini yapma yöntemi izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Taif is important for Prophet Muhammad and History of Islam. Prophet Muhammad and muslims had wanted to take shelter in Taif and people of Taif had opposed to Islam later Hegira to Medina. Taif was a strategical center because of this reasons.Aim of our studying; at first to introduce economic, political, religious, social building of Taif in period of before Islam. Later; to indicate relations Taif and Islam period Prophet Muhammad.Our studying is important from the point of known to ensure of Taif and understood quality of relation between Taif and Islam at most. Taif model guides us for understand attitude of Islam opposide to the other.The thesis is consist of inroduction, two parts and conclusion. We expressed knowledge about the studying at introduction. Later we expressed sources and researchs. At the fist part; we expressed wide knowledge founding of Taif, become urbanized, building population and political, social, economic and religious peculiarity at last period before Islam. At the second part we gave detailed information about relationship between Prophet Muhammad and people of Taif, visit Taif, relations untill siege of Taif, surrounding of Taif, wanting agreement of commity of Taif, acceptance Islam of people of Taif with destoying of Lat idol. At the conclusion; we attracted attention to interpretations, inferences and importance of studying we benefitted from historical and geographical work. Later the Holly Koran, complete works of hadith, sources history of Islam, documents of historical and solemn agreement of historical. We admitted theese to analyse, criticizing and synthesis.