Ana konuları ekseninde Necm sûresinin tefsiri
Commentary of the sura of Necm in the context of general issues
- Tez No: 228686
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS EKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Necm Sûresi Tefsiri, Risalet ve Vahiy, Mi'rac, Şirk, Secdev, Commentary of Sura Necm, prophethood and revelation, Mi?rac, polytheism, prostrating oneself.vi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Tefsir ilmi İslâmî ilimler arasında çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü bu ilim Allah'ın insanlara hidayet rehberi olarak gönderdiği Kur'an-ı Kerim'i yorumlamak ve ondan istifade etmek için önemli bir yoldur.Tefsir ilmi tarihi seyri içerisinde değişik merhaleler kaydetmiştir. Önceleri tefsire dair rivayetlerin derlenmesi ile başlamış, zamanla derlenen bu rivayetler müfessirler tarafından yorumlanmaya tabi tutulmuştur. Son iki asra kadar belli bir çizgiden kopmayan tefsir çalışmaları, modernizmin de etkisiyle, bazı değişimler geçirmiştir. Bu değişimlerden bir tanesi de konulu tefsir çalışmalarıdır. Bu çalışmalar daha ziyade pratik hayatın ihtiyaçlarına yöneliktir. Tezimizin adından da anlaşılacağı üzere konulu tefsirin bir çeşidi olan sûre tefsiri üzerinde çalıştık. Bu konuda klasik ve modern tefsir kaynaklarından, hadis külliyatından, İslâm tarihi kaynaklarından ve konu ile ilgili yapılan hususî çalışmalardan faydalandık.Çalışmamız, giriş, dört bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde tefsirin tanımı, çeşitleri, konulu tefsir türleri ve sûre tefsiri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde necm sûresini tanıtıcı temel bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde klâsik kaynaklardan faydalanılarak necm sûresinin tahlilî tefsiri yapılmıştır. Son bölümde ise, necm sûresi ana konuları ekseninde araştırmaya tabi tutulmuştur. Sonuç kısmında ise, yapılan çalışmadan elde edilen veriler ve edinilen fikirlerin değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Commentary of Koran has a very important position among Islamic Sciences since this field is an substantial way to interpret the Koran and to benefit from Koran which is sent by Allah to human beings as a hidayeth guide.Commentary of Koran has come along several steps in its historical path. At the beginning, rumors about commentary had been collected and by the time these rumors were interpreted by mufassir (persons commenting in Koran). Commentary studies had continued in a specific manner until the last two centuries but with the impact of modernism some changes have occurred in this field. One of these changes is commentary studies with subject. These studies are aimed at needs of daily life. As noted in the title of our thesis, we studied one kind of commentary with subject- commentary of sura. For this issue, we were benefited from classic and modern commentary resources, hadith, Islamic history and specific studies about this issue.Our study consists of introduction, four chapters and conclusion. In the first chapter, definition of commentary, types of commentary, commentary with subject and commentary of sura were mentioned. In the second chapter, basic introductory knowledge about sura of Necm was presented. Analytical commentary of sura of Necm was presented using classic resources in the third chapter. In the last chapter, sura of Necm in the context of basic topics was explained thoroughly. In the conclusion, data and ideas obtained from the study were evaluated.