Bitlis ili turizm potansiyeli: Özel sektör ve kamu sektör yöneticilerinin kanaatlerinin araştırılması
To specify the tourism potential of Bitlis province: Search the opinion of administrators private and public sector
- Tez No: 228692
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN HALİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Bitlis, turizm potansiyeli, turizm arz kaynakları, Bitlis, tourism potential, supply source of tourism
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bitlis ili turizm potansiyelini belirlemeye yönelik bu tezin temel amacı; Bitlis'in doğal, tarihi ve sosyo-kültürel açıdan turizm arz kaynakları ve turizm alt yapısı değerlendirilerek ilin turizm potansiyelinin belirlenmesidir. Bitlis ilinin sahip olduğu turizm potansiyelinin doğru plan ve politikalar ile il ve yöre ekonomisine olumlu katkılar sağlayacak doğrultuda geliştirilmesi açısından çalışma önem arz etmektedir.Çalışmada öncelikle il hakkında genel bilgiler, ilin sahip olduğu turistik değerler ve bu değerler çerçevesinde ilde geliştirilebilecek turizm çeşitleri hakkında bilgilere ve il turizm arz kaynaklarının belirlenmesine yönelik yapılan araştırmaya yer verilmiştir. Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket uygulanmıştır. Bitlis ili üst düzey sosyal sınıfı içerisinde yer alan kamu ve özel sektör yöneticilerinin il turizmine ilişkin görüşlerinin alınmasına yönelik yapılan ankette çoğunlukta kapalı uçlu sorular kullanılmış, katılımcı görüşlerinin daha ayrıntılı biçimde alınması amacıyla sorulan dört adet açık uçlu soru ile araştırma bulguları desteklenmiştir. Daha sonra anket verileri SPSS programında işlenmiş, güvenilirlik analizleri, demografik bulgulara ilişkin analizler yapılmış, il turizm arz kaynakları ile ilgili sorulara yönelik katılımcıların yüzde ve frekans dağılımları incelenmiş ve demografik değişkenlere göre farklılık gösteren görüşlerin belirlenmesi amacıyla ANOVA analizi yapılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulardan anlaşıldığı üzere il doğal, tarihi ve sosyo-kültürel anlamada turizm çekiciliğine sahiptir. Ancak turistik alt yapı ve turizm hizmet kalitesindeki yetersizlikler, tanıtım eksiklikleri ve ilin coğrafi konumunun getirdiği dezavantajlar başta olmak üzere ilde turizm faaliyetlerinin gelişimini engelleyen olumsuzluklar olduğu yapılan araştırma sonucunda elde edilen bulgular arasındadır. Anket sonucunda elde edilen bulgular yardımı ile il turizminin gelişimini olumsuz yönde etkileyen önemli sorunlar sıralanmış ve bu sorunlara yönelik geliştirilen çözüm önerileri ile çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is to define the tourism potential of Bitlis province from estimate of the source of tourism supply and infrastructure for its historical, social and cultural richness. This study is important, because it shows us that if the tourism potential of Bitlis province can be developed via appropriate plan and programmes, it contributes positively to the budget of province.First of all in this study; general informations about the province, touristic values of the province, informations about the touristic activities that can be developed in the province by means of its values and the research that indicates the sources of tourism supply have been given to the readers. Poll has been used in the research as data collecting technique. Mostly, backhanded questions have been used in the poll which was made for collecting ideas of private and public administrators in the elite class of Bitlis province. The findings of research have been supported by four open questions that had been asked for getting the ideas of actors more detailed in the poll. Later, poll datas processed into SPSS programme, stability analysis and analysis about demographic findings have been finished. The proportion of percentage and frequency for actors' answers about the source of tourism supply in the province have been analysed and then the ANOVA analysis has been made to specify the opinions that change according to demographic factors.According to the findings taken from the research, the province has a touristic attraction over natural, historical, social and cultural point of province. We discovered through the research that the province has lots of disadvantages that obstruct touristic activities in the province, for example deficiencies about touristic infrastructure, quality of touristic services, presentation deficiencies and disadvantages of location of province. With the help of findings obtained form the poll, the most important problems that make negative effects over the touristic activities in the province have been put in order and the study has been finished with the solution suggestions for these problems.