Hizmet içi eğitimin işgören performansı üzerindeki etkisi: Ankara'daki dört ve beş yıldızlı otellerde bir uygulama
The effect of in service training on employee performance: An application on 4-5 stars hotels in Ankara
- Tez No: 228853
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA AKBABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, otel işletmeciliği, hizmetiçi eğitim, performans değerlendirme, Tourism, hotel management, inservice training, performance evaluation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Dünya'da sürekli büyüme gösteren Turizm endüstrisi, Türkiye için önemli gelir kaynaklarındandır. Turizm endüstrisinin gelişebilmesi için yapılması gerekenlerden birisi işgören performansını üst seviyede tutmak olmalıdır. İşgören performansının yüksek olmasında alınan eğitimin etkili olduğu söylenebilir. Geliştirilen bu araştırma ile hizmetiçi eğitim ile performans ilişkisi irdelenmeye çalışılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, otel işletmelerinde verilen hizmetiçi eğitimin işgören performansına etkisini belirlemektir. Bu yolla, verilen hizmetiçi eğitimin işletmenin ve işgörenin amaçlarına ulaşmada etkisi ortaya çıkarılmış olacaktır. Ayrıca hizmetiçi eğitim yöntemlerinde işgören performansına etkisi bakımından farklılık olup olmadığı aranacaktır. Bu amaç doğrultusunda, Ankara'daki 38 adet dört ve beş yıldızlı otel işletmeleri içinden araştırmaya katılan, değişik bölümlerde görev yapmakta olan 107 yönetici üzerinde bir anket uygulanmıştır. Elde edilen verileri betimlemek amacı ile ankette yer alan her bir ifade frekans ve yüzde dağılımları alınarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın amacına uygun olarak hizmetiçi eğitim ile işgören performansı arasında ilişki aranmıştır.Analiz sonuçlarına göre; Ankara'da yerleşik dört ve beş yıldızlı otellerde performans değerlendirme ve hizmetiçi eğitim çalışmaları yapılmakta olduğu anlaşılmaktadır. Yapılan istatistiksel analizlere göre; hizmetiçi eğitim ile performans arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Otel işletmelerinde verilen hizmetiçi eğitimin işgörenlerin performanslarını arttırdığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Tourism industry which is an important source of income is in a worldwide permanent development process in Turkey. One at the activities that should be done for continuous development in tourism industry is to increase employee performance which can be achieved through training education. This study investigates the relationship between training methods and employee performance. Therefore , the effects of education and training on employee achievement can be determined.Accordingly it is also aimed to investigate the diffraction of performance indicators among training methods. Date obtained from 107 managers from various departments of 4-5 star hotels in Ankara is used the examine the hypothesized relationships.