1950 sonrası Türkiye'ye Makedonya'dan göç eden Vranofçalılar üzerine sosyo-kültürel bir kimlik incelemesi
A socio-cultural analysis of identity on Vranofcas imigrant to Turkey from Macedonia after 1950
  1. Tez No: 229040
  2. Yazar: ELİN ŞEHNAZ CEVİZCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NİLÜFER ÖZCAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Makedonya Göçmenliği, Sosyal Kimlik Kuramı, Macedonian migration, Teory of Social identity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
1699 Karlofça Anlaşmasıyla Osmanlı İmparatorluğunun ilerleyişi durdurulmuş, geri çekilmesüreci başlamıştır. Bu süreçle birlikte göç meselesi de buna bağlı olarak ortaya çıkmıştır.Özellikle Balkanlar ve Kafkaslar'dan gerçekleşen göç hareketleri, Osmanlı Devleti'ni süreklimeşgul etmiş ve büyük bir sosyal problem olarak varlığını Türkiye Cumhuriyeti döneminde dedevam ettirmiştir.Osmanlı İmparatorluğunun gerilemeye başlaması, söz konusu dönemin Avrupa tarihi açısındandönüm noktası sayılan milliyetçilik hareketlerine rastlaması..vs nedenler ard arda sıralanınca,Balkan topraklarında yaşayan Müslüman halk için göç kaçınılmaz olmuştur. Hiçbir birey; refahve mutluluğunu garanti eden devletini ve yaşadığı toprakları gönüllü olarak terk etmek istemez.Balkan coğrafyasının çok etnili, çok dinli ve çok dilli yapısı bugün hala çözümlenemeyensorunlarla boğuşmaya devam etmektedir.Balkan savaşları sonucunda Osmanlı egemenliğinden çıkan Makedonya topraklarındanTürkiye'ye yönelik göçün, Yunanistan ve Bulgaristan'dan olduğu gibi politik zorlamalardankaynaklanmadığı,daha çok sosyo-ekonomik nedenlere dayandığı kabul edilmektedir. Ancak,Yugoslavya'da yaşanan rejim değişikliği önceki dönemlerde göç etmemiş olanların da göçetmesine zemin hazırlamıştır. 20 kasım 1945 tarihinde Yugoslavya Sosyalist DevletlerFederasyonu kurulmuştur. Tito başkanlığında, Yugoslavya'da büyük ölçüde Sovyet denetimidışında ve ülkenin iç dinamiklerine uygun bir komünist rejim tesis edilmiştir. Buna rağmen,yeni rejimin kimi yaptırımları Müslüman nüfus için sıkıntı yaratmıştır. Çoğu zaman bireyler,kendilerini en fazla saldırıya uğrayan aidiyetleriyle tanımlama eğilimindedirler.Bu çalışmada, söz konusu dönemde Müslüman Türk kimliklerine vurgu yaparak 1950sonrasında ,Türkiye'ye göç eden Vranofçalılar'ın göç sonrası İzmir-Karşıyaka'da yaşayageldikleri özgün hayat öncesi ve sonrası ve nedenleriyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With 1699 Karlofca Agreement the foregoing of Ottoman Empire had stopped and theinevitable withdrawal began. By this period the migration topic took off. Especially fromCaucassia and the Balkan Area had been a very seriuos and time consuming problem during thefoundation of Turkish Republic.With the withdrawal of the Otoman Empire, being a stepping stone for the nationalistmovements of Europe, migration for the Muslims in the Balkan Region had become aninevitable event. Nobody would like to abandon the lands s/he had been living in a wellfarestate.The Balkan Region had been struggling with these poblems due to its? multilanguageal,multietnical and multireligion forms.It is mainly accepted the migration to Turkey from Macedonia is different from the migrationsfrom Greece and Bugaria that mainly took place due to political compels. But the change ofregime in Yugoslavia ade the remains of the muslims to immigrate. At November 20th 1945Yugoslavia Socialist Countries had been founded. Under Tito presidancy communist regimewas constructed. Although this regime?s incentives had been a problem for the Muslim Societyof those likely to adres themselves with their mostly attacked identities.In this study with stressing to their Muslim-Turkish identities the immigrants to İzmirKarsıyaka, Vranofcas? daily life has been evaluated with pre?s and whys.