Re-forming reality: T.S. Eliot's use of myths and legends in the waste land
Re-forming reality: T. S.Eliot's use of myths and legends in the waste land
  1. Tez No: 229064
  2. Yazar: FATMA AYKANAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HURİYE REİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: T. S. Eliot, The Waste Land (Çorak Ülke), modernist siir, mit, efsane, verimlilikritüelleri, J. G. Frazer, The Golden Bough (Altın Dal), J. Weston, From Ritual toRomance (Ritüelden Romansa), balıkçı kral miti
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tezin amacı T. S: Eliot'ın The Waste Land adlı siirinde, mit ve efsaneleri,Avrupa'nın yirminci yüzyıl baslarındaki düzensiz, kaotik savas sonrası atmosferinedüzen getirme araçları ve birlestirici öğeler olarak kullanımını analiz etmektir.Yirminci yüzyılın basları önceki yüzyılın yerlesik değerleri ile gelen yüzyılın yenieğilimleri ve hızlı değisimleri arasındaki çatısmayı beraberinde getiren bir geçisdönemidir. Birinci Dünya Savası, tüm Avrupa'da sebep olduğu ekonomik zararın veinsan kaybının miktarı ve ani bilinç krizi düsünüldüğünde, yirminci yüzyılın ilkçeyreğindeki en önemli tarihi olay sayılabilir. Birinci Dünya Savasının tetiklediği çesitlialanlardaki hızlı değisim dalgaları, hem fiziksel hem de ruhsal olarak yerlesik normlar,sistemler ve inançları, yerlerini dolduracak herhangi bir seçenek sunmaksızın yıkmaeğilimindeydiler. Bu durum, tüm Avrupa'da kaotik, parçalanmıs ve toplu birdüzensizlik ortamı, modern insan üzerinde de bir bosluk hissi ve inanç krizine sebepolan genel bir etki yarattı. Eliot, 1922'de yazdığı The Waste Land'de, bir savas sonrasıAvrupa panoraması sunmayı ve yirminci yüzyıl baslarındaki bu parçalanmıs, kaotiksavas sonrası atmosferi yansıtmayı amaçlamıstır.Yüzyılın basında, antropoloji, etnoloji gibi yeni bilimlerin ortaya çıkması ve önemkazanmasından ve bu sebeple eski kültür ve geleneklere, özellikle mit ve efsanelerekarsı olan yaklasımın son dönemdeki değisiminden etkilenen Eliot'ın eski kültürlerekarsı ilgisini artırmıstır. Eliot, The Waste Land'de, iki önemli eser ana referans kaynağıolarak kullanır: Frazer'ın The Golden Bough (Altın Dal) ve Weston'ın From Ritual toRomance (Ritüelden Romansa) adlı eserleri. Eliot, mit ve efsanelerin, belirsizliklere veaçıklanamayan doğal fenomenlere alternatif çözüm ve düzen getirici olma islevlerinivurgular. The Waste Land'de Eliot mitsel metodu izleyerek, pek çok mit ve efsaneyegönderme yapar, günümüz dünyasıyla geçmis arasında bir paralellik kurar. BirinciDünya Savası sonrasındaki psikolojik kuraklığın ve verimsizliğin ana sembolü olarakbalıkçı kral mitini kullanır. Birinci Dünya Savası sonrasındaki dönemin yasamındageleneksel değerlerin asınması ve düzen eksikliği gözlemleyen ve medeniyetlerininsanlarını bir arada tutmak için bu değerlere ihtiyaç duyduklarına inanan Eliot, eskikültürleri, özellikle mit ve efsaneleri, modern yasamın karmasasına ve verimsizliğine birçare olarak önerir ve The Waste Land'de mit ve efsaneleri mevcut düzensizlikortamında hissedilen parçalanmıs gerçeklik anlayısının yeniden olusturulması amacıylakullanır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze T. S. Eliot?s use of myths and legends in The WasteLand as the unifying principles and means of bringing order into the disordered, chaoticpostwar atmosphere of the early twentieth-century Europe.The early decades of the twentieth-century was a period of transition experiencing aclash between the established values of the previous century and the new trends andrapid changes of the following century. The First World War can be regarded as themost important historical event in the first quarter of the twentieth-century, consideringthe scale of the economical damage and human loss and the sudden crisis ofconsciousness that occured throughout Europe. Triggered by the First World War, rapidchanges in various fields tended to deconstruct the established norms, systems andbeliefs, both physical and spiritual, without offering any alternative. This created acumulative effect on modern man causing a sense of emptiness, a crisis of belief, and achaotic, fragmentary atmosphere, and total disorder throughout Europe. Eliot, in TheWaste Land, written in 1922, aims to give a postwar European panorama and to presentthe possibility of re-forming the postwar chaotic, fragmentary atmosphere of Europe, inthe early twentieth-century.Influenced by the introduction of new fields of science, such as anthropology andethnology at the turn of the twentieth-century, and thus, the recent changes in theunderstanding of past cultures and traditions, especially of myths and legends, Eliotbelieves in the reconstructive power of myths and past traditions. He chooses twoimportant works, Jessie Weston?s From Ritual To Romance, and Frazer?s The GoldenBough, as the main important sources of reference in The Waste Land. Eliot emphasizesthe function of myths and legends in bringing order, and alternative solutions to theuncertainties of the postwar period. Developing ?the mythical method? throughout TheWaste Land, Eliot alludes to many myths, legends and fertility rituals and draws aivparallel between the contemporary and ancient worlds. He uses the Fisher King myth asthe main symbol for the sterility and spiritual dryness after the First World War. Eliot,observing the lack of order and erosion of traditional values in contemporary life afterthe First World War, and believing that civilizations need these common values to keeptheir people together, offers past traditions, especially myths and legends, as remedy forthe sterility and chaos of modern life. He, thus, re-constructs the modern reality throughmyths and legends in The Waste Land.Key WordsT. S. Eliot, The Waste Land, modernist poetry, myth, legend, fertility rituals, J. G.Frazer, The Golden Bough, Jessie Weston, From Ritual to Romance, the fisher kingmyth.