Pikolo ve tarihçesi
Piccolo and its history
- Tez No: 229063
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. GÜLSEN ŞATANA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Boehm sistemi, oda müziği, konçerto, oktav, The Boehm system, chamber music, concerto, octave
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Üfleme ve Vurma Çalgılar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalısmada orkestranın en küçük enstrümanı olan pikolo ele alınmıstır. Pikolo, üflemeliçalgılardan flüt'ün küçüğü olduğundan ve onun hemen hemen bütün özelliklerinitasıdığından, önce flüt hakkında özet bilgiler verilmistir. Sonra da bütün özellikleriylepikolo tanıtılarak; tarihçesi, flütten pikoloya geçis teknikleri, pikoloya ilk baslarkenöneriler, pikolo çalmayı gelistirmek için egzersizler ve teknikler, pikoloda yumusakçalabilmek, entonasyonu düzeltmek, teknik pasajları kolaylastırmak için alternatif parmakkullanma teknikleri, pikolonun oda müziğindeki yeri incelenmis ve Vivaldi'nin Do majorpikolo konçertosunun largo bölümünün barok süsleme stilleri ayrıntıları ile verilmistir.Son olarak, orkestra eserlerindeki önemli pikolo soloları ve pasajları sunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this work, the smallest orchestra instrument piccolo has been investigated. Since, piccolois smaller of the wind instrument flute and wears almost all its properties, first, shortly theflute has been presented. Then, with its all properties piccolo has been considered and,its history, the techniques of transposing from flute to piccolo,the advices when first beginningto piccolo, the techniques of gaining soft sound, clearing the intonation , tricks ofplaying the fast passages by using alternative fingering , piccolo?s place in chamber musichave been investigated, and various styles of ornaments of the largo section of Vivaldi?s Domajor concerto have been given.Finally, important piccolo solos and passages in the orchestral works have been presented.