Yunt Dağı köylerindeki masallarda dil özellikleri
The specialities of the tales in the villages of Yunt Mount
  1. Tez No: 229456
  2. Yazar: EBRU BİRKAN AKHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE İLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yunt Dagı, Masal, Dil incelemesi, Derleme, SesBilgisi, Sekil Bilgisi, Yunt Mount, Tale, Study of Language, Antology, Knowledge of Voice, Knowledge of Style
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yunt Dagı Köylerindeki Masallarda Dil Özellikleri adlı YüksekLisans Tezinin amacı; Manisa agızları üzerinde yapılan çalısmalara katkıdabulunmaktır.Bu amaçla, on bir köyden yirmi sekiz masal derlendi ve bu masallarüzerinde,“Dil incelemesi”yapıldı. Çalısma; Giris, inceleme, Sonuç vemetinler olmak üzere dört bölümden olusmustur.Giris; Yunt Dagı'nın Cografî-Tarihi Özellikleri, Manisa'nın Adı veKurulusu, Manisa'nın Tarihine Genel Bir Bakıs, Agız ÇalısmalarınınGeçmisi, Masal ve Özelliklerine Genel Bakıs ölümlerinden ibarettir.inceleme, Ses ve Sekil Bilgisi olmak üzere iki bölüme ayrılmaktadır.Sonuç bölümünde, yaptıgımız çalısma hakkında, ortaya çıkan sonuç ifadeedilmistir.Metinler bölümünde, Türk Dil Kurumu'nun esas aldıgı, ÇevriyazıSistemi kullanıldı.Çalısmaya, Yunt Dagı'nın bir haritası konmus ayrıca derlemeyapılan sahısların fotograflarına da yer verilmistir.Kaynakçada, dogrudan yararlanılan eserlerin listesi verilmistir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis ?The Specialities of the Tales in the Villages ofYunt Mount? (Yunt Dagı Köylerindeki Masallarda Dil Özellikleri) is toimprove the studies of the dialects of Manisa.For this reason, twenty-eight tales compiled from eleven villages andabout these tales a `Study of Language? is done. The study consists of fourchapters: Introduction, Research, Conclusion and Texts.Introduction is compiled of The Geographical and HistoricalSpecialities of Yunt Mount (Yunt Dagı?nın Cografi-Tarihi Özellikleri), TheName of Manisa and Its Foundation (Manisa?nın Adı ve Kurulusu), AGeneral Look to the History of Manisa (Manisa?nın Tarihine Genel BirBakıs), The Past of the Language Studies (Agız Çalısmalarının Geçmisi) andA General Look to Tales and Their Specialities (Masal ve ÖzelliklerineGenel Bakıs).Research is divided into two chapters: Voice and The Knowledge ofStyle. At the Conclusion, we expressed the main idea of our study.At the chapter of Texts we used Transcription system of Türk DilKurumu (Turkish Language Foundation).We placed a map of Yunt Mount and the photographies of people thatwe got the knowledges from.At the Bibliography we gave the list of books directly benifited.