Eritromisin dirençli Staphylococcus aureeus ve koagülaz negtatif stafilokoklarda indüklenebilir MLSB direncinin araştırılması
Invastigation of inducible MLSB resistant in the erythromycin resistant Staphylococcus aureus and coagulase negative staphylococcus
- Tez No: 229663
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜNAYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: erm genleri, linkozamid, makrolid, MLS direnci, Staphylococcus aureus, erm genes, lincosamide, macrolide, MLS resistance, Staphylococcus aures
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) prevalansında görülen artış, stafilokok enfeksiyonlarının ampirik tedavisinde kullanılabilecek antibiyotik seçeneklerini sınırlamaktadır. Klindamisin, MRSA'nın neden olduğu deri ve yumuşak doku enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan önemli bir alternatiftir. Bununla birlikte klindamisine karşı saptanan indüklenebilir makrolid, linkozamid ve streptogramin B direnci (iMLSB) direnci, bu antibiyotiğin etkinliğini azaltmaktadır.Bu çalışmada, indüklenebilir MLSB direncini belirlemek için eritromisin ve klindamisin disklerinin kullanıldığı çift disk sinerji testinin (D test) 26 mm (Standart disk dispenserda diskler arasındaki mesafe) ve 15 mm disk mesafesindeki duyarlılığını saptamayı ve polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile iMLSB direncine yol açan erm genlerinin varlığını tespit etmeyi amaçladık. Çalışmamızda Şubat 2006-Nisan 2008 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Bakteriyoloji Altdisiplin Laboratuvarında toplanan klinik izolatlardan, eritromisine dirençli 100 S. aureus ve 150 Koagülaz Negatif Stafilokok (KNS) suşu olmak üzere 250 stafilokok suşu seçilerek çalışmaya dahil edilmiştir. ermA veya ermC geni içeren 100 eritromisin dirençli S. aureus izolatının 50 (%50)'sinde klindamisine yapısal direnç (cMLSB) tespit edilirken 15 mm'lik disk mesafesinde 50 (%50) izolatta iMLSB direnci, 26 mm'lik disk mesafesinde ise 29 (%29) izolatta iMLSB dirençi tespit edilmiştir. ermA veya ermC geni bulunan 150 eritromisin dirençli KNS izolatının 54 (%36)'ünde cMLSB direnci, 15 mm'lik disk mesafesinde 44 (%29.3) izolatta iMLSB direnci, 26 mm'lik disk mesafesinde ise 42 (%28) izolatta iMLSB direnci tespit edilmiştir. msrA geni bulunan 52 (%34.7) KNS izolatında ise makrolid ve streptogramin B direnci (MS) saptanmıştır. Standart disk dispenser mesafesinde (26 mm'de) S. aureus izolatlarında D testin duyarlığı %58, KNS izolatlarında ise %95.5, 15 mm'lik disk mesafesinde ise S. aureus ve KNS'lerde D testin duyarlığı %100 olarak bulunmuştur. Çalışmamızda 250 stafilokok suşunun 167 (%66.8) tanesinde bir veya iki tane erm geni tespit edilmiştir. 24 (%9.6) izolatta ise yalnızca msrA geni tespit edilmiştir. Her üç gen ise yalnızca KNS izolatlarında 19 (%7.6) tane tespit edilmiştir. MS direnç fenotipi gösteren KNS suşundan 18 (%7.2) tanesinde ermC ve msrA geni birlikte bulunurken, bir tanesinde ermA ve msrA geni birlikte tespit edilmiş, 9 (%6) MS direnç fenotipi gösteren KNS suşunda her üç gen bölgesi de saptanmıştır.Çalışmamız S. aureus izolatlarında iMLSB direnç fenotipini doğru olarak tespit edilebilmesi için 15 µg eritromisin diski ile 2 µg klindamisin diski arasında 15 mm'lik mesafe bulunması iMLSB direnç fenotipli S. aureus izolatlarının doğru olarak tespit edilmesini sağlayacağını göstermiştir. MS direnç fenotipi gösteren KNS izolatlarının 28'inde bir veya daha fazla erm geni tespit edilmiştir. Bu durum KNS'lerde D test negatif olsa bile bazı izolatlarda erm genlerinin olabileceği ve buna bağlı olarakta klindamisine duyarlı gözüken bu izolatlarda tedavi başarısızlığı gelişebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Empirical treatment options for staphylococcal infections have become limited, as the prevalence of methicilin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) strains have increased. Clindamycin has been a useful option for treating skin and soft-tissue infections caused by MRSA. However, expression of inducible macrolide-lincosamide-streptogramin B resistance (iMLSB) to clindamycin could limit the effectiveness of this drug.This study aims to assess the sensitivity of double-disk synergy test (D test) (erythromycin plus clindamycin) at a 26 mm (distance between disks in a standard disk dispenser) or 15 mm distance, and PCR detection of erm genes that cause iMLSB resistance. To that aim, erythromycin-resistant S. aureus strains (n=100) and coagulase-negative staphylococci (CNS) (n=150) strains were selected among clinical isolates recovered in the Bacteriology Sub-disciplinary Laboratory of Ondokuz Mayıs University between February 2006 and April 2008. Among the 100 erythromycin-resistant S. aureus strains, that contained ermA or ermC, 50 (50%) demonstrated constitutive resistance to clindamycin, while iMLSb resistance was observed at 15 mm in 50 strains (50%) and at 26 mm in 29 strains (29%). In the erythromycin-resistant CNS strains, that contained ermA or ermC, 54 strains (36%) demonstrated constitutive clindamycin resistance, while iMLSb resistance was observed at 15 mm in 44 strains (29%) and at 26 mm in 42 (28%) strains. Macrolide-streptogramin (MS) resistance was detected in 52 (34.7%) CNS strains that contain msrA. The sensitivity of D test in S. aureus strains and CNS strains at a distance that can be achieved with a standard disk dispenser (26 mm) was 58% and 95%, respectively, while at a 15 mm distance, the sensitivity of D test was 100% for all strains. While the presence of either one or two types of erm gene were detected in 167 strains (66.8%) among all staphylococci strains, only msrA gene was detected in 24 (9.6%) staphylococci strains. All three genes were detected in 19 (7%) CNS strains. In 18 (7%) CNS strains with MS resistance, both ermC and msrA genes were detected. In one CNS strain ermA and msrA genes were detected. All three genes were detected in 9 (6%) CNS strains that were resistant to MS.We have shown that D test with 15 mm distance between 15 µg erythromycin disk and 2 µg clindamycin disk could accurately detect iMLSB phenotype in S. aureus strains. In 28 of the CNS strains with MS resistance phenotype, one or more types of erm genes were detected. This result indicates that when D test is negative in CNS strains, some strains may still have erm genes, and consequently treatment failure might occur in these apparently clindamycin sensitive strains.