Ratlarda tek taraflı tam ve kısmi üreter obstrüksiyonlarında böbreklerin kontrastsız çok kesitli bilgisayarlı tomografi ile değerlendirimesi
Assessment of the unilateral and partial obstructed kidney with unenhanced helical computed tomography in rats
- Tez No: 229808
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP BÜYÜKALPELLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Üreter obstrüksiyonu, Çok kesitli kontrastsız bilgisayarlı tomografi, Böbrek parankim dansitesi, Üriner sistem taş hastalığı, Ureter obstruction, Unenhanced helical computed tomography, Renal parenchymal density, Urinary stone disease
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Üriner obstrüksiyonların derecesinin ve süresinin böbrekte fonksiyon kaybı ile ilişkili olduğu ve obstrüksiyon süresinin uzamasının fonksiyon kaybını hızlandırdığı çok iyi bilinmektedir. Kontrastsız çok kesitli BT ile tespit edilen üreter taşlarının obstrüksiyona neden olup olmadıklarının, aynı tetkik yönteminde böbrek parankim dansitelerinin ölçülerek belirlenmesi tedavinin zamanlaması açısından değerli görülmektedir. Bu çalışmada üriner sistem taşlarının tanısında yaygın olarak kullanılan çok kesitli BT'nin üreterdeki obstrüksiyon hakkında ne ölçüde yararlı olabileceğini araştırmak istedikGereç ve Yöntem: Sprague-Dawley cinsi erişkin ratların, çalışma gruplarında sol üreterlerine tam veya kısmi obstrüksiyon, kontrol grubuna ise sham operasyonu yapıldı. Kontrastsız çok kesitli BT ile başlangıçta, operasyonun 1.,3. ve 30. günlerinde her iki böbreğin ortalama parankim dansiteleri ölçüldüBulgular: Kısmi obstrüksiyon oluşturulan böbreğin ortalama parankim dansitesinin diğer böbrekle karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Tam obstrüksiyon oluşturulan grupta, obstrükte böbreğin parankim dansitesinin, diğer böbreğe ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düştüğü bulundu (p0,05).Sonuç: Sonuç olarak kontrastsız çok kesitli bilgisayarlı tomografi ile kısmi veya tam obsrükte böbreklerin parankim dansitelerinin ölçümünün, obstrüksiyonun şiddetinin değerlendirilmesinde yararlı olabileceği öne sürülebilir. Üreteral obstrüksiyon varlığının bulguları olan, üreterde obstrüksiyonun proksimalinde ve renal pelviste dilatasyon, perinefritik sıvı birikimi, perinefritik ve periüreteral çizgilenme ve doku halka işareti gibi bulgulara, kontrastsız çok kesitli bilgisayarlı tomografide parankim dansitesinde azalmanın eklenmesi yararlı olacaktır. Dansite ölçümünün böbrek parankiminin üst, orta veya alt polünün herhangi birisinden yapılmasının sonucu etkilemediği görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim:It is well-known that the degree and duration of the urinary tract obstruction are involved in the loss of renal function, and that as the duration prolongs, it worsens. So, to determine whether the kidney stones cause any obstruction and the measurement of kidney parenchyma densities by using unenhanced helical CT can be valuable for the timing of the treatment. In this study, we aimed to determine the capacity of unenhanced helical CT, which is widely used in the detection of urinary tract stones, in the assessment of the urethral obstruction.Material and MethodOf Spraque-Dawley adult rats the study group underwent complete or partial obstruction of their left ureters and sham operation was performed to the rats in control group. Average parencyhmal densities of both kidneys were measured by unenhanced helical CT, initially in the first, third and thirtieth days following operation.Results:There was no statistically significant difference between the parenchymal densities of the kidneys exposed to partial obstruction and other kidneys (p>0,05). However average parencyhmal densities of completely obstructed kidneys were lower than those of opposite kidneys and the kidneys of rats in control group, and the difference was statistically significant (p0.05ConclusionIt can be suggested that assessment of parenchymal density of partial or completely obstructed kidneys by unenhanced helical CT can be beneficial in the evaluation of the severity of obstruction. The decrease in the density of renal parenchyma determined by unenhanced helical CT can be another valuable parameter in addition to other signs of urethral obstruction such as the dilatation at the obstruction site or renal pelvis, perinephric fluid collections, perinephric stranding, tissue rim sign. Assessing the density either at the upper, middle or lower poles of the kidney does not affect results.