Mekanik ventilasyon desteğinde olan hastalarda el masajı ve akupressur uygulamasının anksiyete ve maliyete etkisi
The effect on anxiety and cost of hand massage and acupressure therapy in patients having mechanical ventilation support
  1. Tez No: 229937
  2. Yazar: ŞEBNEM ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET EŞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, maliyet, el masajı, akupressur, mekanik ventilasyon, yoğun bakım ünitesi, hemşire, Anxiety, cost, hand massage, acupressure therapy, mechanical ventilation, intensive care unit, nurse
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu araştırma, mekanik ventilasyon desteğinde olan hastalarda el masajı ve akupressur uygulamasının anksiyete ve maliyete etkisini incelemek amacıyla yapılmış deneysel (randomize kontrollü) bir çalışmadır.Araştırma, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Kliniği ve Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesinin Yoğun Bakım Ünitelerinde 18 Haziran 2007- 3 Mayıs 2008 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, araştırma örneklem seçim kriterlerine uyan 35'i uygulama, 35'i kontrol olmak üzere toplam 70 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, Hasta Tanıtım Formu, Hasta Kayıt Formu ve Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ) uygulanarak toplanmıştır.Uygulama ve kontrol grubundaki hastalar yedi gün süresince takip edilmiştir. Kontrol grubundaki hastalara herhangi bir girişimde bulunulmamış, algılanan anksiyete ve dispne düzeyleri, anksiyetenin fizyolojik göstergeleri her gün kayıt edilmiştir. Deney grubundaki hastalara birinci ve yedinci gün herhangi bir girişimde bulunulmamış, anksiyetenin fizyolojik göstergeleri, algılanan anksiyete ve dispne düzeyleri kayıt edilmiştir. Diğer günler, on dakika süreyle el masajı, sekiz dakikalık akupressur uygulanmıştır. El masajı ve akupressur uygulamasından hemen önce ve masaj tamamlandığında anksiyetenin fizyolojik göstergeleri, algılanan anksiyete ve dispne düzeyleri kayıt edilmiştir. Uygulama ve kontrol grubundaki hastalar taburcu olduktan sonra yatma süreleri belirlenmiş ve toplam yoğun bakım maliyeti hesaplanmıştır.Verilerin analizinde ki-kare, tekrarlayan ölçümlerde varyans analizi, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, iki eş arasındaki farkın önemlilik testi, LSD (Least-Significant difference) testi kullanılmıştır.Araştırma bulgularına göre; oksijen saturasyon değeri dışındaki anksiyetenin fizyolojik göstergeleri, algılanan anksiyete ve dispnede istatistiksel olarak önemli bulunan fark klinik olarak önemli bulunmamıştır.Sonuç olarak, mekanik ventilasyon desteğinde olan hastalarda masaj ve akupressur uygulamasının anksiyetenin fizyolojik göstergeleri, algılanan anksiyete ve dispnede klinik olarak önemli bir değişiklik meydana getirmemesi, hasta bakım ve tedavi maliyetini etkilememesi nedeniyle bu yöntemin hemşireler tarafından uygulanması önerilmemektedir
Özet (Çeviri)
This research is an experimental study (randomized controlled) which is carried out to investigate the effect on anxiety and cost of hand massage and acupressure therapy in patients having mechanical ventilation support.Research was conducted in Intensive care units of Ege University Faculty of Medicine, Department of Chest Diseases and Dr. Suat Seren Chest Diseases and Chest Surgery Training and Research Hospital between the dates 18 June 2007 and 3 May 2008. The research sample was comprised of a total of 70 patients who met the research criteria in the hand massage and acupressure (n=35) and control (n =35) groups. Data were collected by using Patient Information Form, Patient Record Form and Visual Analogue Scale.It was following patients in experimental and control groups during seven days. It was recorded physiological indicators of anxiety, perceived anxiety and dyspnoea of patients in control group. These patients weren?t used hand massage and acupressure therapy. The patients in experimental group weren?t used hand massage and acupressure therapy in the first and seventh days. It was recorded physiological indicators of anxiety, perceived anxiety and dyspnoea. The other days, it was used hand massage during ten minutes and acupressure therapy during eight minutes. It was recorded physiological indicators of anxiety, perceived anxiety and dyspnoea before and after hand massage and acupressure therapy. It was calculated intensive care unit costs and determined duration in intensive care unit after discharge of patients in experimental and control groups.In the data analysis were used chi square, repeated measures analysis of variance, independent samples t test, paired samples t test, LSD (Least-Significant difference) tests.According to the research findings, it wasn?t found significant as clinical which is the statistically significant difference in the physiological indicators of anxiety, perceived anxiety and dyspnoea except from oxygen saturation.As a result, this method in practice haven?t recommended that it wasn?t significant as clinical in physiological indicators of anxiety, perceived anxiety and dyspnoea and the cost of patient care and treatment of hand massage and acupressure therapy in patients having mechanical ventilation support