Asemptomatik hipervolemisi bulunan diyaliz hastalarında subklinik kardiyovasküler anormalliklerin göstergesi olarak yeni kardiyovasküler hastalık belirleyicilerinin yararlılığı ve önemi
The utılıty and importance of new cardiovascular disease determıners as an ındıcator of subclıcal cardıovascular abnormalıtıes in dialysıs patıents wıth symptomatıc hypervolemıa
  1. Tez No: 230174
  2. Yazar: ŞERİF ÇÖLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN USALAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: hsCRP, proBNP, Troponin son dönem böbrek yetmezliği, Kardiyak tip yağ asidi bağlayıcı protein, sol ventrikül kitle indeksi, hs-CRP, proBNP, Troponin, End stage renal disease, cardiac type fatty acid-binding protein, left ventricule mass index
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çalışmamızda son dönem böbrek yetmezliği tedavisi alan hastalarda, asemptomatik hipervolemiye bağlı subklinik kardiyovasküler anormalliklerin öneminin gösterilmesini amaçladık. Çalışmaya son dönem böbrek yetmezliği için hemodiyaliz ve periton diyaliz tedavisi alan toplam 78 hasta ile yaş, cins olarak eşleştirilmiş 20 kontrol hastasını dahil ettik. Bu amaçla son yıllarda kullanılan yeni KVH göstergeleri olan, Troponin I, Brain natriüretik peptid, Kardiyak tip yağ asidi bağlayıcı protein (K-YABP) ve inflamasyon göstergesi olarak da hassas C reaktif proteinden (hs-CRP') yararlandık. Volüm durumunu belirlemek için de ekokardiyografi cihazı kullanılarak sol ventrikül kütlesi ile vena cava inferor çapları ölçüldü. Hemodiyaliz ve periton diyaliz tedavisi alan hastalar kendi aralarında vena cava inferor çaplarına göre hipervolemik ve normovolemik olarak gruplara ayrıldı. Bu çalışmada son dönem böbrek yetmezliği tedavisi alan hastalarda vena cava inferor çapları kontrol grubuna göre daha yüksek tespit edildi. Fakat hemodiyaliz ve periton diyaliz tedavisi alan hastaların kendi aralarındaki karşılaştırma anlamlı değildi. Genel popülasyonda KVH göstergeleri olan Troponin I, K-YABP, hs-CRP, proBNP serum düzeyleri ve Sol ventrikül kitle indeksleri (SVKİ) kontrol grubuna göre yüksek bulundu. Hemodiyaliz ve periton diyaliz tedavisi alan hastaların pro-BNP düzeyi ile SVKİ arasında pozitif korelasyon gösterilirken, Troponin I, Kardiyak tip yağ asidi bağlayıcı protein ve hs-CRP ile SVKİ arasında ilişki saptanmamıştır. Normal populasyonda semptomatik hipervolemi ve KKY tanı ve takibinde başarı ile kullanılan pro-BNP plazma düzey ölçümlerinin son dönem böbrek yetmezliği tedavisi alan hastalarında da yararlı bilgiler verebileceği söylenebilir. Normal populasyonda bazı çalışmalarda semptomatik kardiyovasküler yapısal değişikliklerle ilişkilendirilen hs-CRP, Troponin-I ve K-YABP' lerin diyaliz hastalarında yararlılığının ise daha geniş kapsamlı ve iyi tanımlanmış hasta grupları içeren çalışmalarla değerlendirilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to determine the importance of subclinical cardiovascular abnormalities due to asymptomatic hypervolemia in patients with end stage renal disease (ESRD). We selected 78 ESRD patients maintaining on either peritoneal dailysis or hemodialysis treatment and 20 age-matched control patients. We used the new indicators of cardiovascular injury markers; which are Troponin I, Brain natriuretic peptid, cardiac type fatty acid binding protein, and as an indicator of inflammation h-CRP. To determine the volume status we measured the left ventricule mass and the diameter of vena cava inferior via an echocardiography devise. We randomized hemodialysis or peritoneal dialysis into subgroups according to vena cava inferior diameter and to the status of hypervolemia and normovolemia. We found vana cava inferior diameters higher than those in control group. However, the in-group comparision of hemodialysis and pertoneal dialysis were not significant. We found Tropoin I, C-FABP, hs-CRP, pro-BNP and LVMI, the indicators of cardiovascular injury in general population, higher than those in control group. We found a positive correlation between pro-BNP levels and left venricule mass index. Besides, we did not found any correlation between pro-BNP levels and Troponin I, cardiac type fatty acid binding protein, and hs-CRP, and also found no correlation betwen hs-CRP and LVMI. Plasma pro-BNP levels has already been used in symtomatic hypervolemia and congestive heart failure; therefore, it can be said that pro-BNP might provide useful information in ESRD patients. In several studies hs-CRP, Troponin I and cardiac fatty acid-binding proteins have been shown to be related to symtomatic cardivascular structural changes. The utility of these parameters in dialysis patients needs to be confirmed by studies which are larger and have well-defined patient groups.