Kronik böbrek yetmezliği hastalarında subklinik kardiyovasküler anormalliklerle adiponektin ve hs-CRP arasındaki ilişki
Relation of between the adiponectin and hs-CRP levels and subclinic cardiovascular abnormalities in patients with chronic renal failure
- Tez No: 230173
- Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN USALAN
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Periton Diyalizi, Adiponektin, hsCRP, Dipper, Nondipper, Hemodialysis, Periton Dialysis, Adiponectin, hs-CRP, Dipper, Nondipper
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada diyaliz tedavisi gören non-dipper hastalarda adiponektin düzeyinin düşüklüğünün diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak, kardiyak ve vasküler olaylar (sol ventrikül hipertrofisi (SVH) ve karotis media intima kalınlığı (KMİK) gibi) için bir risk faktörü olup olmadığının gösterilmesi amaçlandı. 60 son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) hastası ve 20 prediyaliz hasta ile yaş ve cins olarak eşleştirilmiş 20 böbrek fonksiyon bozukluğu olmayan hipertansif ve diyabetik hastanın sol ventrikül kitle indeksine (SVKİ), KMİK'na bakıldı. Hasta ve kontrol grubunun inflamasyon parametreleri olarak serum adiponektin ve hs-CRP düzeyleri belirlendi. Hastalara 24 saatlik ambulatuar tansiyon aleti bağlanarak dipper ve nondipper olarak ikişer gruba ayrıldı. KMİK ve SVKİ'nin diyaliz ve prediyaliz hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yükek olduğu görüldü. Adiponektin ve hs-CRP düzeylerinin de hemodiyaliz ve periton diyaliz hastalarında, hem prediyaliz hastalarına göre hem de kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü. Gruplar arasında dipper ve nondipper hastalar karşılaştırıldıklarında, hemodiyaliz ve periton diyalizi nondipper gruplarında SVKİ ve KMİK'nın dipper gruplara göre daha fazla artmış olduğu görüldü. Nondipper hastalarda hs-CRP düzeyi dipper hastalara göre artmış bulunurken, adiponektin düzeyleri daha düşük bulundu. SVH saptanan ve KMİK artmış bulunan hastalarda adiponetin seviyesinin düştüğü saptandı. Non-dipper hastalarda adiponektin düzeyinin diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak, kardiyak ve vasküler olaylar (SVH ve artmış KMİK gibi) için bir risk faktörü olabileceği gösterildi.
Özet (Çeviri)
aim of the present study was to investigate whether low level of adiponectin was a risk factor for cardiac and vascular events (left ventricular hypertrophy (LVH), carotid intima-media thickness [CIMT] etc?) independent of other risk factors in non-dipper patients undergoing dialysis. 60 patients with end stage renal disease (ESRD), 20 patients in pre-dialysis stage and age and sex matched 20 diabetic and hypertension pateients without renal failure control subjects were included into the study. Left ventricular mass index (LVMI), CIMT, serum adiponectin and high sensitive C-reactive protein (hs-CRP) levels were measured. A 24 hours ambulatory blood pressure monitoring was performed in all subjects in order to detect dipper and non-dipper ones. CIMT and LVMI were significantly higher in patients with dialysis and in pre-dialysis stage when compared with the control group. Adiponectin and hs-CRP levels were significantly higher in patients with hemodialysis and peritoneal dialysis when compared with patients in pre-dialysis stage and control group. When compared dipper group with the non-dipper group in patients with hemodialysis and peritoneal dialysis, increase in LVMI and CIMT was higher in the non-dipper group. hs-CRP was higher, whereas adiponectin was lower in non-dipper group when compared with the dipper group. Adiponectin level was lower in patients with increased LVMI and CIMT. Decrease in adiponectin level was more pronounced in non-dipper patients. We demonstrated that adiponectin level may be a risk factor for cardiac and vascular events (LVH, CIMT etc?) independent of other risk factors in non-dipper patients.