Türkiye'deki çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları'nın human papilloma virüs aşılamasıyla ilgili bilgi ve tutumları
The Knowledge and Attitudes Regarding Human Papilloma Virus Vaccination of the Pediatricians in Turkey
- Tez No: 230206
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR DÜZOVALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Human papilloma virüs, human papilloma virüs aşısı, serviks kanseri, çocukluk çağı aşıları, Human papilloma virus vaccination, cervical cancer, childhood vaccination
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çocuk Hekimleri İnsan Papilloma Virüs aşılarıyla aşılamada önemli rol oynayacaklardır. Bu çalışmanın amacı ülkemizdeki çocuk hekimlerinin Türkiye'de yeni ruhsatlandırılan HPV aşısı ile aşılama konusundaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesidir.Kesitsel anket Eylül - Aralık 2007 tarihleri arasında, ulusal çocuk uzmanları derneklerinden sağlanan 1343 elektronik posta adresine gönderildi. İstatistiksel değerlendirmeler SPSS 11.5 programı kullanılarak yapıldı.Anketin yanıtlanma oranı %30.9, E/K oranı 240/198 bulundu. Yaş ortalaması 39.48 ± 7.38 yıl, ortalama hekimlik süreleri 16.58 ± 7.48 yıl saptandı. Hekimlerin %92.9'u HPV enfeksiyonunun serviks kanseri için en önemli risk faktörü olduğunu biliyordu. Katılımcıların %76.9'u HPV aşısının servikal kanseri engellemede etkin olduğunu düşünüyordu. Aşılama öneren hekimlerin HPV ile ilişkili anket önermelerine doğru yanıt verme oranları anlamlı şekilde daha yüksek bulundu (sırasıyla %62 ve %56) (p=0.021). Serviks kanseriyle ilişkili HPV tipleri önermesine yanlış cevap verenlerin aşı önermeme olasılığı, doğru cevap verenlere göre 3.153, %95CI (1.571-6.332) kat daha fazla saptandı. Aşının etkinliği konusundaki önermeye yanlış cevap verenlerin aşı önermeme olasılığı, doğru cevap verenlere göre 3.977, %95 CI (1.001-4.028) kat daha fazla bulundu. Hekimlerin %91.1'i aşılamayı öneriyordu. Katılımcılar en yüksek oranda (%44.7) 10-12 yaş grubu kız çocuklarının aşılanmasını önermişti (p=0.001). Erkeklere aşı önerilme oranı ise tüm yaş grupları için kızlardan yaklaşık iki kat daha düşüktü. Hekimlerin %94.7'si çocuklarda HPV aşılamasını çocuk hekimlerinin yapmasının uygun olduğunu düşünüyordu. Aşılama önermeyen hekimlerin %76.9'unun çekincesi aşı maliyeti, %46.2'sininki ise ailelerin HPV aşılamasının riskli cinsel davranışa neden olabileceği kaygılarına ilişkindi. Çoklu analizde katılımcı özellikleri ve anket sorularını doğru yanıtlama oranlarının HPV aşısını önerme üzerine etkisi olmadığı saptandı.Bu çalışma HPV aşısıyla aşılama konusunda çocuk hekimlerinin bilgi ve tutumlarını ülke çapında araştıran anket çalışmasıdır. Aşılama özellikle kız çocuklarına önerilmiştir. Aşılamayı önerme oranı yüksek bulunmuş olmakla birlikte, hekimlerin maliyet ve ailelerin kabulü gibi konularda çekinceleri bulunmaktadır. Çocukluk çağı aşılama programında HPV aşısının yerinin belirlenmesi için uzun süreli etkinlik ve yan etki çalışmaları gerekmektedir. Çocuk hekimlerinin bilgi ve tutumları bu programların oluşturulmasında çok önemli bir rol oynayacaktır.
Özet (Çeviri)
Pediatricians will play an important role in human papilloma virus (HPV) vaccination. The objective of this study was to determine the knowledge and attitudes of pediatricians in Turkey associated with an intention to recommend human papilloma virus vaccination licenced recently.Between September and December 2007, a cross-sectional survey was administered to a national network of 1343 pediatricians. Statistical analysis were performed by SPSS 11.5 software.The survey response rate was %30.9. The male to female ratio was 240/198 in respondents. The mean age and the mean working period of the participants were 39.48±7.38 and 16.58 ± 7.48 years, respectively. 92.9% of the respondents already knew that HPV infection was the most important risk factor for cervical cancer. However, 76.9% of participants thought that HPV vaccine is effective to prevent cervical cancer. The percentage of correct answers for HPV-related questionnaires was higher in pediatricians who recommend vaccination (62% and 56%, respectively) (p=0.021). The possibility of not recommending HPV vaccination in doctors who did not know the cancer related HPV types or the efficiancy of HPV vaccine were 3.153 %95CI (1.571-6.332) and 3.977,%95CI(1.001-4.028) times higher respectively. 91.1% of the pediatricians recommended HPV vaccine with the highest rate (44.7%) for girls aged 10 to 12 years (p=0.001). Vaccination recommendation rate for boys was nearly two times lower than girls. 94.7% of the repondants preferred pediatrician to deliver the vaccine. %76.9 of the pediatricians who did not recommend vaccination concerned about the cost, while the 46.2% believed that parents would be worry if HPV vaccination encouraged risky sexual behaviours. In multivariate analysis, demographic characteristics and the knowledge of the pediatricians were not found to be related with recommentation HPV vaccine.This is the first national survey for determining the knowledge and attitudes of pediatrician for HPV vaccination. HPV vaccination was especially recommended for girls. Although pediatricians expressed a high level of acceptance, they concerned about the cost of HPV vaccination and parental vaccine acceptance. Further clinical studies on the long-term safety and efficacy are needed to design the HPV vaccination in childhood. In this design, the knowledge and attitudes of pediatricians will play a critical role.