Edirne il merkezindeki 6-17 yaş arası çocuklarda hipertansiyon prevalansının araştırılması ve hipertansiyon saptanan hastaların yaşam içi kan basıncı izlemi ile doğrulanması
The determination of the prevalence of hypertension in children aged between 6-17 years in the center of edirne and its confirmation with ambulatory blood pressure
- Tez No: 230362
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞE ÖZKAYIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, çocuk, prevalans, yaşam içi kan basıncı izlemi, Hypertension, child, prevalence, ambulatory blood pressure monitoring
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada çocukluk çağı hipertansiyonun prevalansı ve hipertansif olarak değerlendirilen olgularda hipertansiyon tanılarının yaşam içi kan basıncı izlemi ile doğrulanması amaçlandı. Ocak 2008-Temmuz 2008 tarihleri arasında Edirne ilinde 31 ilköğretim ve lisede okuyan 6-17 yaş arası 1600 çocuk [819 kız (%51,2), 781 erkek (%48,8)] çalışmaya alındı. Gönüllü olur ve anket formunu aileleri ile beraber değerlendiren ve çalışmaya katılmayı kabul eden çocukların fizik muayeneleri yapılarak KB ölçüldü. Cinsiyet, yaş ve boy persantiline göre kan basıncı 95.persantil üzerinde olan çocuklar hipertansif olarak değerlendirildi. Konvansiyonel ölçüm ile çocukların 21'inde (%1,3) hipertansiyon, 25'inde (%1,6) prehipertansiyon tespit edildi. Hipertansif olarak değerlendirilen çocukların 11 (%51,2)'i erkek, 10 (%48,8)'u kız idi. Hipertansiyon sıklığı obez çocuklarda %6,2, fazla kilolu çocuklarda %1,3, normal çocuklarda %0,8 idi. Fiziksel aktivite ile hipertansiyon sıklığı arasında pozitif ilişki tespit edilmedi. Tuzlu beslenen çocuklarda hipertansiyon sıklığı normal tuz tüketen çocuklara göre daha sık görülmekte idi. Karbonhidrat ağırlıklı beslenen çocuklarda hipertansiyon sıklığı protein, yağ, sebze-meyve ağırlıklı beslenenlere göre daha yüksek olmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı değildi. Ailesinde hipertansiyon öyküsü olan çocuklarda hipertansiyon sıklığı anlamlı yüksek, koroner kalp hastalığı, inme hiperlipidemi, diyabet ve böbrek hastalığı öyküsü olanlarda anlamlı değildi. Hipertansif olarak değerlendirilen çocukların %28,6'sında ?beyaz önlük hipertansiyonu? tespit edildi.Sonuç olarak bölgemizde de çocukluk yaş grubunun bu hastalık açısından taranmasının, ailelerin konu hakkında bilgilendirilmesi ve hekimlerin konuyla ilgili duyarlılıklarının arttırılması için eğitim programlarının düzenlenmesinin gerekliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to to find aut the prevalence of childhood hypertension in our city and to verfy the diagnosis of hypertension the cases evaluated as hypertensive using ambularory blood pressure monitoring. Between January 2008 and July 2008, 1600 students (819 girls (51,2%) and 781 boys (48,8%)) at the ages between 6 to 17, from 31 elementary and high schools are were recruited fort he study. The volunteered students, who filled the survey forms with their parents, were examined and their blood pressure were measured. Children whose blood pressure was higher than 95 percentile according to gender, age and height percentile, were considered to have hypertension. Conventional measurements revealed HT in 21 children (1,3%), prehypertension in 25 children (1,6 %). Eleven (51,2 %) of the children who were diagnosed with hypertension were male and the rest 10 (48,8 %) were female. Hipertension frequency was 6,2 % in obese children, 1,3 % in over weight ones, and 0,8 % on normal children. No correlation was seen between physical activity and the occurrence of hypertension. Blood pressure occurence was higher in children who consume too much salt than the ones consuming normal amounts of salt. Although it was not statistically obvious, it was seen that hipertension occurrence was higher in children who had a diet with high carbonhydrate, compared to the ones had diet with high protein, lipid, fruit and vegetables. Hypertension occurrence was considerably high in children with families of hypertension history. However, the increase was not observed in children with families of chronical heart diseases, stroke, hyperlipidemia, diabetics, and kidney diseases. White coat hypertension was determined in 28,6 % of children diagnosed as hawing.Coclusion this study determinates that it is necessary to screen hypertension in children in our region, and to inform families about this issue. Also, the doctors should arrange educational programs to increase public sensitivity on this issue.