Serebral paralizili çocuklarda bobath nörogelişimsel tedavi yaklaşımının yürüme parametreleri üzerine olan etkileri
  1. Tez No: 230376
  2. Yazar: DUYGU TÜRKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE HANDAN TÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral Paralizi, yürüme, nörogelişimsel tedavi, oksijen tüketimi, yaşam kalitesi, Cerebral palsy, gait, neurodevelopmental treatment, oxygenconsumption, quality of life
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Çalışmamız, serebral paralizili (CP) çocuklarda Bobath nörogelişimsel tedavi(NDT) yönteminin yürüme parametreleri üzerine olan etkilerini incelemek amacıile yapıldı. Çalışmamıza, yaşları 4?17 yıl arasında değişen unilateral spastik CPtanısı alan 15 olgu katıldı. Sosyodemografik ve tanımlayıcı verilerin yanı sıraolgular tedavi öncesi ve sonrasında kaba motor fonksiyonlar, kas tonusu, eklemhareket açıklığı, alt ekstremite uzunluğu, fonksiyonel durum, denge, yaşamkalitesi, yürümenin kinetik, kinematik ve zaman-mesafe karakteristikleri ile enerjitüketimi açısından değerlendirildi. Olgular NDT yöntemi ile 12 hafta boyuncahaftada üç seans olacak şekilde toplam 36 seans tedaviye alındı. Uygulanantedavi sonrası olguların kaba motor fonksiyon puanları, motor ve toplamWeeFIM puanları, dinamik ve statik denge indeks puanları ve sağlıkla ilgiliyaşam kalitesinin arttığı ve yürüme sırasında tüketilen enerji miktarlarınınazaldığı saptandı (p0.05). Yürümenin incelenen etkilenen taraf salınım fazındaki maksimumayak bileği dorsifleksiyon açısı dışındaki kinematik değişkenler ve zamanmesafeözellikleri ile kinetik değişkenler açısından tedavi sonrasında istatistikselolarak anlamlı bir değişim bulunmadı (p>0.05). NDT yönteminin unilateralspastik CP'li çocukların yürüme parametrelerinden salınım fazındaki maksimumayak bileği dorsifleksiyon açısı ile enerji tüketim düzeyi üzerine olumlu etkisininolduğu saptanmıştır. Bu etkinin çocukların dengelerindeki düzelmeye bağlıolduğu düşünülmektedir. Bobath NDT yönteminin etkinliğini belirlemeyiamaçlayan daha sonra yapılacak çalışmaların erken yaşlarda, geniş seriliörneklemlerle, randomize kontrollü bir çalışma düzeni içerisinde ve izlemperiyotlarını içerecek şekilde planlanması önerilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of Bobathneurodevelopmental therapy (NDT) upon the gait parameters of the childrenwith cerebral palsy (CP). Fifteen children with unilateral spastic CP aged 4 to17years were included in the study. All subjects were assessed with respect totheir gross motor function, muscle tone, range of motion deficits, the length ofthe lower extremity, functional status, balance, energy expenditure, healthrelated quality of life (HRQoL), and kinetic, kinematic and spatiotemporalparameters of gait at baseline and after treatment. Socio-demographicdescriptive characteristics of the subjects were also collected. All subjects weretreated by NDT approaches 3 times per week for 12 weeks. The scores of thegross motor function measures and WeeFIM, index scores on the dynamic andstatic balance, and HRQoL scores increased, the energy expendituredecreased significantly at the end of treatment (p0.05), exceptknee active flexion and extension ROM and hip external rotation ROM of theaffected side (p0.05). It was found that NDT has effective on the improvements of themaximal ankle dorsiflexion angle in swing phase and energy expenditure. It wasthought that this effect might be due to the improvements of balance. It issuggested that future studies which will aim to explore the effectiveness of theNDT in children with CP should be randomized and sufficiently powered withrespect to the sample size. It is also suggested that researchers of the futurestudies should investigate the effectiveness of the Bobath NDT in the small agegroups.