Ailevi akdeniz atesi hastalığında tümör nekrozis faktör-alfa gen polimorfizminin hastalığın ortaya çıkısı ve klinik seyri üzerine olan etkisi
Effect of tumor necrosis factor-alfa gene polymorphisms on occuring and clinic course of familial mediterranean fever
  1. Tez No: 230375
  2. Yazar: FERHAT GÖKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY KINIKLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Onkoloji, Genetics, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz Atesi, tümör nekrozis faktör alfa, genpolimorfizmi, Familial Mediterranean Fever, tumor necrosis factor alfa, genepolymorphism
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
TNF-?'nın AAA'daki rolü henüz tam olarak açıklanamamıstır. TNF-?'nınproinflamatuar bir sitokin olup AAA ve sekonder amiloidozis gelisiminde majör birrol aldığına inanılmaktadır. TNF-? geninin promoter bölgesindeki polimorfizmlerin,genelde TNF-? sentezini etkileyerek hastalıklara eğilim yarattığı düsünülmekleberaber, bu konu halen netlik kazanmamıstır. Biz bu çalısmada AAA'da TNF-? -238ve TNF-? -308 gen polimorfizminin hastalığın ortaya çıkısına ve seyrine olanetkisini arastırdık.Çalısmaya 106 AAA hastası ve 106 sağlıklı kontrol grubu alındı ve hastalarınhastalık siddeti Pras ve arkadaslarının gelistirdiği hastalık siddeti skorlamasına göresaptandı. Hasta ve kontrol grubunda pıhtılasması engellenmis periferik venöz kanörneklerinden DNA izolasyonu yapıldı. DNA izolasyonundan sonra, polimerazzincir reaksiyonu ile çoğaltılan DNA'larda, kesim parçacıkları uzunluk polimorfizmiyöntemleri kullanılarak polimorfizmler incelendi. TNF-? geninin promoterbölgesinde tanımlanan guanin-adenin değisiminin olduğu -308 ve -238nükleotidlerindeki polimorfizmleri içine alan bölge TNF-? gen bölgesine özgülprimerler kullanılarak PCR tekniği ile amplifiye edildi.Çalısmanın sonucunda, TNF-? -238 G/A polimorfizminin AAA hastalarında,kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha fazla olduğunu(p0,05).
Özet (Çeviri)
The role of TNF-? at the patogenesis of FMF has not been completelyexplained yet. It has been believed that TNF-? was a proinflamatuar cytokine andhad major role at the development of secondary amiloidosis. It was thought thatpolymorphisms of the promoter region of TNF-? gene because of effects thesynthesys of the TNF-? and produce tendency to illness but these issue still notcompletely explained. We investigated the role of the functionally important TNF-?238 and TNF-?-308 gene polymorphisms at the occuring and clinic course of FMF.106 FMF patients and 106 healthy controls were studied, severity of theirillness was scored with ilness score system which was developed by Pras and hiscollegues. We make DNA isolations of uncoagulated periferic venous blood samplesof patients and control group. After DNA isolation, fragments were amplified withpolymerase chain reaction (PCR). These amplified fragments were studied forpolymorphisms with length polymorphism techiniques. The region which hadguanin-adenin exchange and -308 and -238 nucleotide polymorphism was definedat the promoter region of TNF-? , was amplified with specific primers with PCRtechinique.As conclusion, FMF patients had statisticaly significant more TNF-? -238G/A polymorphism than control group (p 0,05).