Akidlerde rıza olgusu
Consent fact in contracts
  1. Tez No: 230583
  2. Yazar: ŞAHİN METİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NASİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Akid, Rıza, İhtiyar, Garar, İkrah, İkâle, Muhâlea, Muhayyerlik, Fesih, Contract, Consent, Requirement, Decision, Loathing, termination by mutual, mutual agreement, right of option, termination
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
İnsanlar arasında yapılan ve çeşitli ihtiyaçlardan kaynaklanan akidlerin temel unsurunu karşılıklı rıza oluşturmaktadır. Hem Kur'an-ı Kerim'i hem de hadisleri incelediğimizde taraflar arasında gerçekleşen anlaşmalarda rıza unsurunun önemi daha çok anlaşılmaktadır. Çünkü Kur'an'da karşılıklı rıza olmaksızın ticaretin helal olmayacağı vurgulanmaktadır. Dolayısıyla biz de çalışmamızda Kur'an'ın üzerinde önemle durduğu bu hususu ayrıntılı olarak inceledik.Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, amacı ve metoduna yer verilmiştir. Ayrıca rızanın sözlük ve ıstılahtaki anlamlarına, Kur'an'da ve sünnette rızaya ve rıza-ihtiyar ayrımına değindik. İkinci bölümde, akdin kuruluş aşamasında rıza ve rızayı bozabilecek faktörlerden garar ve ikrahı inceledik.Üçüncü bölümde, akdin sona erdirilmesinde rıza başlığı altında ikâle ve muhâleayı ele aldık. Dördüncü bölümde ise, rızanın korunmasına yönelik tedbirlerden muhayyerlikleri ve fesih hakkı doğuran durumları inceledik.
Özet (Çeviri)
Mutual consent constitutes main factor of contracts made among people and caused by various requirements. When we review both Koran and hadiths; importance of consent factor in contracts made in between parties are mostly understood. Because Koran emphasizes that trading is not permissible without mutual consent. Therefore we reviewed this matter in detail in our study, which Koran emphasizes.Our study consists of four parts. Subject, objective and method of thesis take part in introduction part. Also we emphasize meaning of consent in dictionary and terms, consent in Koran and tradition, and distinction of consent-requirement. We reviewed consent and decision and loathing which is second part that can violate consent in stage of establishment of contract.In the third part, we reviewed termination by mutual and mutual agreement in acknowledgment of consent in termination of contract. In the fourth part, we review right of option which is caution intended for protection of consent, and circumstances which results in right of termination.