Cumhuriyet Halk Partisi'nin 7. 8. ve 9. genel kurultayları
Seventh, eighth and ninth general congress of Cumhuriyet Halk Partisi (republic nation party)
- Tez No: 231280
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİM SÖNMEZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
 - Anahtar Kelimeler: CHP, Kurultay, Program, Tüzük, Republic Nation Party, General Assembly, Programme, Regulations
 - Yıl: 2008
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
 - Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 181
Özet
Kurultaylar, siyasi partilerin yeniden yapılanmasını sağlayan önemli kararların alındığı kurumlardır. Kurultaylarda alınan kararlar doğrultusunda partilerin siyasi hayatlarında çizeceği yollar belirlenmektedir. Kurultaylara etki eden ve kurultayların etki ettiği olayların, siyasi partilerin üzerinde nasıl bir role sahip bulunduğu araştırma konusunu oluşturmaktadır.Seçim yenilgilerinin, düşünce ayrılıklarının, kişisel siyasi hesapların, parti içi çekişmelerin, parti içi kurumların kaldırılması ve yerlerine yenilerinin kurulmasının, program ve prensip üzerinde yapılan tartışmaların, bir partinin siyasi hayatına yön verme hususunda nasıl bir etki yarattığı araştırılan unsurların başında gelmektedir.Bu araştırmanın amacı; Cumhuriyet Halk Partisi'nin Yedinci, Sekizinci ve Dokuzuncu Genel Kurultaylarına ait ulusal gazetelerde yer bulan haberlerin ve yukarıda bahsi geçen unsurların yarattığı etkilerin yol göstermesi ile Türkiye'nin ilgili dönemdeki siyasi portresini çizebilmek ve çizilen portreyi doğru ve tarafsız bir şekilde yansıtabilmektir.Bu amacı gerçekleştirmek için, ulusal gazeteler tarafsız bir şekilde ele alınarak incelemeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The general assemblies are the institutions where important decisions are made which serve to restruct political parties. By means of decisions taken in congresses , the route of parties they will fallow during their political exsistance, is defined.What sort of role they have on political parties and The events that effect congresses and Congresses that effect events constitute the theme of research.Defeat in elections,differences in opinions ,individual politic profits. Inner party arguments ,abolish of instituon inside the party and establish new ones in place of them,discussions on principles and programme,what kind of effect is created on the respect of directing a party?s political existance are the main researched componenets.The aim of this research;The news took part in seventh, eighth and ninth General Congress of Cumhuriyet Halk Partisi(Republic Nation Party) and being able to drawTurkey?s political portrait ,relevant to that period, with the guidance of the effects created by the subjects mentioned above and being able to reflect this portrait neutrally and accurately.In order to achieve that aim, national newspapers have been researched in an objective manner.