Türkiye'de dış borç dinamiği ve dış borçların sürdürülebilirliği
Foreign debts dynamics of Turkey and the sustainability of foreign debts
  1. Tez No: 231502
  2. Yazar: ITIR IŞIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TANYERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dıs Borç, Sürdürülebilirlik, Foreign Debt, Sustainability
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Türkiye'de Dıs Borç Dinamigi ve Dıs Borçların Sürdürülebilirligi? adlı çalısmada;Türkiye'nin dıs borçlarındaki gelismeler ve dıs borçların sürdürülebilirligi konularıincelenmektedir.Dıs borçların varlıgı özellikle gelismekte olan ülkelerin kaynak ihtiyaçlarının birsonucudur. Dıs borçlar, iktisadi büyüme açısından ülkelerin kaynak ihtiyacını gidermekiçin kullanıldıklarında, iktisadi büyümenin hızlanmasına yardımcı olabilirler. Ancak,borçlu ülkenin, gelirleri ve varlıkları borçlarını geri ödemeye yetecek düzeyde degilse,ülkeler borç krizleriyle karsılasabilir. Dıs borçlanma yoluyla finansman saglayan birülke, borçlarını üretken yatırımlarda kullanamaz ise, ciddi ekonomik sıkıntılar ilekarsılasabilir. Sürdürülemeyen bir dıs borç stoku, bir ülkenin kalkınması ve büyümesiönünde ciddi bir engel olabilir. Bu nedenle, ülkeler etkili ve verimli borç yönetimpolitikaları uygulamalıdırlar. Dıs borçlar uygun sartlarda alınmalı, etkin ve verimlikullanılmalı ve dıs borçların sürdürülebilirligi saglanmalıdır.Türkiye'de; özellikle 1980'li yıllardan sonra, kamu mali disiplininde ortaya çıkanbozulma kamu açıklarına neden olmus ve borç stoku hızla artmaya baslamıstır. Ayrıca,1989 yılında finansal piyasalardaki serbestlesme ile özel sektöre de dıs borçlanmanınyolu açılmıstır. Gelismekte olan bir ülke olarak Türkiye, iktisadi büyümesinihızlandırabilmek için dıs kaynaga ihtiyacı olan bir ülkedir. Ancak 2000'li yıllarda cariaçıgın giderek artması dıs borçların da hızla artmasına neden olmustur.Türkiye'nin dıs borçlarının sürdürülebilir olması için, cari açıgın kabul edilebilirdüzeylerde tutulması ve dıs borçların sürdürülebilir bir sınırın üstüne çıkmaması içinçaba gösterilmesi gerekir. Bu çalısmada; dıs borçların sürdürülebilirliginin saglanmasıiçin; dıs borç servisi, cari islemler açıkları, dıs borcun vade yapısı gibi göstergeleryardımı ile dıs borçların sürdürülebilirlik sınırlarının neler oldugu açıklanmayaçalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
This study entitled as ?Foreign Debts Dynamics of Turkey and the Sustainability ofForeign Debts? examines the development of foreign debts of Turkey and theirsustainability.Foreign debts are particularly a consequence of the resource needs of the developingcountries. Foreign debts may facilitate the acceleration of economic growth when theyare used to meet the resource needs of the country in respect to economic growth.However if the incomes and assets of the countries in debt are not at a sufficient level topay them back, these countries may face debt crisis. A country which provides financethrough foreign indebtment may be confronted with crucial economic distresses if itdoes not make use of these sources in productive investments. An unsustainable foreigndebt stock may hinder the development and improvement of a country. Therefore,countries should follow effective and efficient policies of debt management. Foreigndebts should be taken with suitable conditions, used in effective and productive mannerand the sustainability should be maintained.In Turkey, especially after 1980s, distortion of the public finance discipline yieldedpublic deficits and the debt stock increased rapidly. Liberalization of financial marketsafter 1989 paved the way for the private sector to obtain foreign loans. As a developingcountry, Turkey needs foreign resources in order to accelerate its economic growth.However, the gradual increase of current deficit in 2000s has brought forth the rapidincrease of foreign debts.For the sustainability of Turkey?s foreign debts, the current deficit should be kept onacceptable levels and they should not exceed the limits of sustainability. This studyattempts to explain the sustainability limits of the foreign debts by using parameterssuch as foreign debts service, current account deficit and due date structure of foreigndebts.