Siyasal pazarlama uygulamalarının seçmen tercihleri üzerine etkileri -İzmir ili örneği-
The effect on the electors' choices of the political marketing applications - the city İzmir as an example-
- Tez No: 231594
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSREV EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Siyasal pazarlama, Seçmen davranışları, Propaganda, Siyasi reklam, Political Marketing, The Behaviours Of The Electors, Propaganda, Political Advertisement
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Tüketici davranışlarını etkileyen birçok faktör olduğu gibi, siyasal pazarlamanın tüketicisi konumunda olan seçmen davranışlarını ve kararlarını da etkileyen birbirinden farklı birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler çaba gerektirmeden, kendiliğinden oluşabildiği gibi, aynı zamanda siyasal pazarlama uzmanları tarafından bilinçli bir şekilde, seçmen tercihlerini etkileyebilmek için de oluşturulabilmektedirler.Bu çalışma, siyasal pazarlama uygulamalarının sosyo-ekonomik özelliklerine göre seçmenler üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın ilk üç bölümü; kavram olarak siyasal pazarlama nedir, seçmen davranışlarını etkileyen faktörler nelerdir ve bu faktörlere bağlı olarak siyasal pazarlama faaliyetleri hangi uygulamalardan oluşur sorularını cevaplamak üzere oluşturulmuştur. Dördüncü bölümde İzmir ili seçmenleri üzerinde yapılan anket çalışmasıyla İzmir ili seçmenlerinin sosyo-ekonomik durumlarına göre oy tercihlerinde siyasal pazarlama faaliyetlerinden ne derecede etkilendikleri ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
There are a lot of different factors that affect the decisions and the behaviours of the electors who are in the position of the consumer of political marketing and, as well as there are lots of factors which affect the behaviours of the consumer. At the same time these factors can also be formed to affect the choices of the electors consciously by the experts of the political marketing and, as well as they can form automatically without requiring and effor.This search has been done to study the effect on the electors according to socio- economic characteristics of political marketing applications. The first three parts of the study have been comprised of the answering of the questions such as ? what political marketing is as a concept?, ?what there are factors which affect the behaviours of the electors? and ?from which applications political marketing are formed depending on these factors?. In the four part, it has been evaluated at what extent the electors of İzmir have been affected on the choices of voting by the political marketing activities according to their socio- economic positions of İzmir?s electors via the survey conducted on the electors of İzmir.