Türkiye'de intihar olgusunun çözümlemesi 'Batman' örneği
Analysis of suicide in Turkey: 'Batman' model
  1. Tez No: 231723
  2. Yazar: ESRA HURİ BULDUK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞLAYAN KOVANLIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Suicide, Women, Batman, Gender, Modernization, Custom, Identity
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
İntihar, bireysel bir eylem olması dolayısıyla kişiye bağlı bir edim olarak değerlendirilebilir. Ancak birey toplum içinde var olduğu için intihar süreci ve intihar kararı, toplumsal etkilerden ve olgulardan ayrı tutulamaz.Dünya istatistiklerine bakıldığında erkeklerin kadınlara oranlara intihara daha eğilimli olduğu gözlemlenmesine rağmen Batman'da tam tersi bir durum vardır. Batman hızla gelişen ve modernleşen bir şehirdir ancak bu süreçte geleneksel yapının kadınlar üzerinde yarattığı baskı, kadınların kendi kimliklerini oluşturmalarına engel olmaktadır. Bu nedenle Batman'da yaşayan kadınlar, kendileri ve toplumsal normlar, gelenekler arasında sıkışıp kalmaktadırlar.Bu çalışmada Batman'da 1990'lı yıllardan günümüze kadar yaşanan kadın intiharlarının nedenleri anket çalışması ve görüşmeler ışığında değerlendirilmiştir. Yaşanan intiharları tek bir etkiye bağlamak ve toplumsal cinsiyet açısından değerlendirmemek konunun yanlış analiz edilmesine neden olur. Çalışmada, Batman'da yaşanan kadın intiharlarının ana nedenleri; göç, kentleşme ve modernleşme, siyaset, ekonomik problemler, eğitim, medya, aile hayatı ve töre olarak belirlenmiştir.ANAHTAR KELİMELER: İntihar, Kadın, Batman, Toplumsal Cinsiyet, Modernleşme, Töre, Kimlik
Özet (Çeviri)
Suicide can be evaluated as being a human?s own activity due to being an individual?s action. But because of the fact that human being exists in society, suicide process and its decision are not separated form social effects and facts.Although it is observed that men have inclination to suicide upwards of women according to world statistics, there is just an opposite inclination in Batman. Batman is rapidly developing and becoming modern but in this process the oppression of the tradition structure over women obstruct women to create their own identities. Because of that reason, women who live in Batman are in between themselves and social norms, tradition.This study is evaluated the reasons of woman?s suicide from 1990?s to today in Batman at light of questionnaire work and interview. To think that there is only one reason about suicide and to avoid not evaluating it in terms of gender lead to analyses it wrongly. In the study, the basic reasons of women?s suicide in Batman are determined as migration, urbanization and modernization, politics, economical problems, education, media, family life and custom.