Dursunbey (Balıkesir) yöresi halk edebiyatı ve folklor ürünleri üzerine bir araştırma
A research on folk literature and folklore of dursunbey (Balıkesir) region
  1. Tez No: 231962
  2. Yazar: FATMA BILDIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Balıkesir, Dursunbey, Halk Edebiyatı, Halk Bilimi, Barana, Balikesir, Dursunbey, Folk Literature, Folklore, Barana
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 417
Özet
Bu çalışmada tarihi Frigyalılara kadar uzanan, sırasıyla Lidyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlıların hakim olduğu, Türkmen aşiretlerinden müteşekkil Anadolu'nun yeşil bir ilçesi olan Dursunbey (Balıkesir) yöresinin halk edebiyatı ve folklor ürünleri araştırılmıştır.Dursunbey'in tarihî, coğrafî, kültürel ve sosyal yapısı çeşitli yazılı ve sözlü kaynaklardan serbest alıntı yapılarak açıklandığı gibi, ayrıca, halk kültürü üzerine yapılmış olan çeşitli çalışmalar derlenmiş, bunlar hakkında kısa bilgiler verilmiştir.Çalışmanın asıl kısmını, sahada derleme yoluyla elde edilmiş, yörenin halk edebiyatı ve folklor (halk bilimi) ürünleri oluşturmaktadır.Bu çalışma, Dursunbey (Balıkesir) yöresinin halk edebiyatı ve halk bilimi malzemelerini; ayrıca tarihi, kültürü, coğrafi ve sosyal yapısını da çeşitli yazılı ve sözlü kaynaklardan yararlanarak ele alan bir saha (alan) araştırmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study is about both folk literature and folklore in Dursunbey (Balikesir) which is an Anatolian?s green town composing Turkoman tribes. The history of the region begins with Frigians, then dominated by Lydians, Romans, Byzantines, Seljuks, and Ottomans.Historical, geographical, cultural and social struture of Dursunbey have been explained from both written and oral sources, and brıief information was given about field studies done in the region.The vital part of the work include research of folk literature and folklore in Dursunbey. The data is collected by means of field research done in the region.This study is a field research about folk literature and folk science in Dursunbey (Balikesir) region. It also includes historical, cultural, geographical and social structure within the utilization of various written and oral sources about the region.