Yapıştırıcı malzeme ile birleştirilmiş Z tipi bağlantıların mekanik analizi
Mechanical analysis of adhesive materials with bonded Z type
  1. Tez No: 232081
  2. Yazar: BAHATTİN İŞCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN TURGUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gerilme analizi, yapıstırıcı, Ansys, Sonlu Elemanlar Metodu(SEM)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
Günümüzde birlestirme yöntemi olarak yapıstırıcıların kullanımı hızlı bir sekilde artmaktadır. Basarılı bir yapıstırmada en önemli parametreleri bulmak için birçok arastırma, gelistirme ve mühendislik çalısmaları yapılmıstır. Bu çalısmada Z seklinde bükülmüs ve degisik yapıstırıcılarla yapıstırılmıs çelik sacların gerilme analizi yapılmıstır. Çalısmada yapıstırıcı kalınlıgı sabit (0.20 mm) alınarak a, b bindirme mesafeleri ve bindirme açıları(=15º, 30º, 45º) degistirilerek analiz gerçeklestirilmistir. Analizde Sonlu Elemanlar Metodu(SEM) kullanılmıstır. Bu metodun en yaygın programı olarak kullanılan Ansys(10.0) tercih edilmistir. Elde edilen sonuçlar grafiklerle gösterilerek pekistirilmistir.
Özet (Çeviri)
The usage of adhesives as connecting on method is increasing rapidly in todays world.Many of research, development and engineering have been made to find the most important parameters for a success adhesion. In this study, stres analysis of Z type bonded sheet that connected with various adhesives has been investigated. The adhesive thickness was constant (0.20 mm), a and b lap joint lenght and lap joint angles(=15º, 30º, 45º) were varied for analysis. The Finite Element Method(FEM) with most common software of Ansys(10.0). The experimentaly and mathematicaly obtained datas have been showed with graphs. Key Words : Stress analysis, adhesive, Ansys, finite element method(FEM).