Üç boyutlu boşluklu yuvarlak örme kumaşların antistatik ve termal özelliklerinin belirlenmesi
Determining the antstatic and thermal properties of 3D weft knitted spacer fabrics
  1. Tez No: 232234
  2. Yazar: MUSTAFA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu boşluklu örme kumaşlar, termofizyolojik konfor, antibakteriyel özellik ve antistatik özellik
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Üç boyutlu boşluklu örme (ÜBBÖ) kumaşlar, zemin ve ön yüz kumaş yüzeylerinin bağlantı iplikleriyle birleştirilmesiyle oluşan, stabil bir üç boyutlu tekstil yapısıdır.ÜBBÖ kumaşlar hem atkılı hem de çözgülü örme teknolojisi kullanılarak üretilebilmektedir. İlk ticari üretim çözgülü örme teknolojisi ile başlamış olup, günümüzde çözgülü örme teknolojisinin yanında atkılı örme teknolojisi ile de üretilmektedir. Ancak son dönemlerde özellikle yuvarlak örme makinesi üretimi yapan firmalar ÜBBÖ kumaşlarla ilgili yoğun bir çalışma sergilemeye başlamışlardır.ÜBBÖ kumaşlar hazır giyim, tıbbi tekstil, teknik tekstil ve tekstil destekli kompozit yapılarda olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Ancak fonksiyonel lifler kullanılarak ev tekstilinde ve özellikle yatak kumaşında kullanımı yönünde bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışma kapsamında yuvarlak örme makinesinde üretilen ÜBBÖ kumaş, yatak kumaşı olarak tasarlanacak ve üretilen kumaşların termofizyolojik konfor, boncuklanma, antibakteriyel ve antistatik özellikleri araştırılacaktır. Termofizyolojik konfor, antibakteriyel ve antistatik özelliklerinin sağlanması için fonksiyonel özel iplikler (Outlast®, Coolmax®, karbon, gümüş gibi) kullanılacaktır. Bu özel iplikler farklı karışım oranlarında üretilerek istenen özellikleri sağlayacak optimum karışım oranı elde edilmeye çalışılacaktır. Bu bağlamda, ÜBBÖ kumaşın, yatak kumaşı olarak özellikleri ve sunabileceği konfor imkânları detaylı olarak ortaya konulacaktır.Ayrıca yapılacak teorik çalışma ile işletmelerdeki planlama departmanlarında pratik kullanıma imkan sağlayacak bir geometrik model geliştirilerek, ÜBBÖ kumaş geometrisi ile ilişkili temel üretim parametrelerinin çıkarımı sağlanacaktır.Bu çalışmanın akademik açıdan özgün değeri, özel iplikler kullanılarak yuvarlak örme teknolojisi ile üretilen ÜBBÖ kumaşlara termofizyolojik konfor, antibakteriyel ve antistatik özelliklerin hangi nispette kazandırılabileceği ortaya koymasıdır. Ticari açıdan özgün değeri ise Türkiye'de şimdiye kadar yatak kumaşı olarak kullanılmayan ÜBBÖ kumaşın yenilikçi tasarımlarla ve özel iplikler kullanılarak üretilmesidir.
Özet (Çeviri)
3D knitted spacer fabric is a stable three dimensional textile structure which composes of two surface fabric layers combined by pile yarns.3D knitted spacer fabrics can be produced both at weft knitting and warp knitting machines. First commercial production was generated at warp knitting machines. Nowadays, weft knitting technology is also used besides warp knitting technology. Circular knitting machine producers have increased their attention on spacer fabrics for the last few years.3D knitted spacer fabrics can be used in garment industry, medical textiles and textile reinforced composite as a preform. Literature review implied that; any academic researches on home-textiles using functional novel fibres particularly mattress ticking usage hasn?t been found. In this study, thermophysiological comfort, antimicrobial, antistatic and pilling properties of spacer fabrics produced on circular knitting machine as mattress ticking is analysed. Such properties is given to the fabric by means of novel specialty fibres (Outlast®, Coolmax®, carbon, silver) instead of finishing, which is widely used in the industry. Also optimum mixing ratio for these fibres is sought. The properties and comfort performances of 3D knitted spacer fabric as mattress ticking will be analysed.The geometry of spacer fabric will also be analyzed theoretically fort he industrial usage at the planning departments. Consumption of yarns at every surface and weight of spacer fabrics will be calculated using knitted fabric parameters like yarn count, loop length, number of wales and course per centimetre.The results of this study will both give academic and industry oriented benefits. Thermophysiological comfort, antimicrobial, antistatic and pilling properties are given to the weft-knitted 3D knitted spacer fabrics using only functional fibres without any finishing process. The optimum mixing ratio for these fibres is sought. A novel knit design will be generated which will enhance the air permeability of weft knitted spacer fabrics. 3D knitted spacer fabric will be commercialized as a mattress fabric.KeyWords: 3D knitted spacer fabric, thermophysiological comfort, antibacterial and antistatic properties.