Modeli yapılan bir gaz türbinli motor yanma odasında yanmanın sayısal incelenmesi
Investigation of combustion in a model of gas turbine engine combustion chamber
- Tez No: 232281
- Danışmanlar: DOÇ. DR. S. ORHAN AKANSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yanma Odası, Gaz Türbinli Motor, Kerosen, Combustion chamber, gas turbine engine, kerosene
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez çalışmasında gaz türbinli bir motorun yanma odası modellenerek yanma performansı ve emisyon değerleri sayısal olarak incelenmiştir. Yapılan çalışmada standart k- ? model, yakıt olarak kerosen (C H ), iki farklı ısıl güç (10kW ve 100kW) ve iki farklı hava fazlalık değeri (?=1 ve ?=2) kullanılmıştır.Bu tez 5 bölümden oluşmaktadır. Tezin 1. bölümünde giriş ve literatür araştırması, 2 bölümde gaz türbinli motorların temel prensipleri, 3. bölümde havacılıkta kullanılan gaz türbinli motorların temel tipleri ve gaz türbinli motor yapısı, 4.bölümde yanmanın sayısal çözümlemesi için gerekli temel denklemler ve modellenen yanma odası için yapılan çözümlemenin grafikleri sunulmuştur. 5. bölümde ise elde edilen sonuçlar verilmiştir.Sayısal simülasyonda yanma odasında ortalama sıcaklığın en yüksek değerine ısıl gücün 10kW ve hava fazlalık değerinin ?=1 olduğu durumda ulaşılmıştır. Isıl güç değerine bağlı olarak sıcaklık değerinin arttığı belirlenmiştir. Sayısal çalışmada yapılan gözlemlerde, daha yüksek ısıl güçlerde yanma işleminin daha dar mesafede gerçekleştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, combustion performance of a gas turbine engine has been investigated numerically by means of modeling a combustion chamber. At the study, standart k- ? model, fuel kerosene (C H ), two different thermal power (10 KW and 100 KW) and two different excess air values ( and ) have been used for the numerically analysis.The thesis consists of five chapters and organization of this study is as follows. In Chapter I, introduction and literature survey are given. The basic principles of the gas turbine engines are described in Chapter II. Types of the gas turbine engines, construction and components of the gas turbine engines are presented in Chapter III. In Chapter IV, basic equations of combustion and graphically results of modeled combustion chamber are given. At the last section, Chapter V, results from experiments presented.Maximum average temperature at the simulations is obtained from Q=10kW and . The simulation results show that the temperature increases as the termal power. The simulation obtained from in higher termal powers is realized in the combustion process narrow distance.